PSD: „De-as mai duce-o pan’ la toamna (…)”

Evenimentele din Coalitie si din afara acesteia par sa apropie momentul intrarii in moarte clinica a PSD. Cred ca trairii de azi pe maine a PSD i s-ar potrivi foarte bine cunoscutul cantec al Mariei Dragomiroiu “De-as mai duce-o pan’ la toamna”, cu premierul Viorica Dancila in rolul Lelitei Ioana.

In PSD mocneste rebeliunea. Spre deosebire de alte dati, nu se stie ce va aduce Congresul de sambata. Presupun ca daca Dancila nu va fi desemnata drept candidata la prezidentiale, PSD va intra intr-o criza nationala. Nu intrevad nicio alta personalitate din activul PSD care sa-i aduca unitatea si un candidat credibil in alegerile prezidentiale, cu sanse de a-l invinge pe Klaus Iohannis.

Dintre fostii lideri, Mircea Geoana a intrat pe alt traseu (NATO), iar Victor Ponta e inca prea tanar pentru demnitatea suprema, care cere o anumita aura de senior. Privind credibilitatea si seniorialitatea unui candidat al PSD sau sustinut de PSD, exista o singura personalitate, dar e ca un general in retragere sau scos in retragere de catre adversari (ca in istoria Maresalului).

ALDE e pe picior de plecare din Coalitie. Un acord ALDE-Pro Romania este foarte probabil. Un guvern PSD minoritar va atrage instantaneu motiunea de cenzura. Ca si in cazul diferentei dintre demitere si demisie, o iesire voluntara de la guvernare, bine contextualizata si explicata, ar oferi mult mai putina munitie politica opozitiei, decat prin retragerea mandatului de incredere. Ar putea aduce chiar un plus de sanse pentru prezidentiale, tinand cont ca, dupa decalarea alegerilor prezidentiale si parlamentare, PSD nu a mai castigat pozitia de la Cotroceni cand s-a aflat la Victoria.

Noua remaniere ar putea sa fie blocata de Iohannis, la cererile concertate ale PNL si USR. Nominalizarea Danei Garbovan la Justitie este deja un mar al discordiei. LIderul PNL, Ludovic Orban, incearca o noua strategie, proiectand asupra noilor propuneri de ministri o lumina “antioccidentala”. “PSD rămâne în era Dragnea; își arată orientarea anti-occidentală”, filosofeaza Orban. O data cu venirea lui septembrie, pentru PSD va veni fie motiunea de cenzura, fie trecerea in opozitie. Oricare din aceste doua posibilitati va avea un impact puternic asupra alegerilor prezidentiale, dar si parlamentare. Nu va mai fi posibila o noua majoritate fara alegeri parlamentare anticipate, care ar trebui sa fie simultane cu cele prezidentiale. Simultaneitatea va fi inceputul resetarii reale a statului, care va fi imposibila fara resetarea jocului politic si electoral. Un nou start de pe pozitii egale pentru stanga si dreapta va schimba ierarhiile candidatilor, unii de carton, posibil si structura lor, in intentiile de vot si sansele privind castigarea alegerilor.   

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: