O lume paralela: Prin “fiica poporului evreu”, Aurel Vainer (FCER) ii rupe pe romanii evrei de poporul roman, in mijlocul si cu resursele caruia traiesc

Bucharest Klezmer Band şi Maia Morgenstern, concert la Sighişoara

Pe scena Festivalului Intercultural ProEtnica, de la Sighisoara, trupa artistilor romani de nationalitate evreiasca Bucharest Klezmer Band si artista Maia Morgenstern, invitata speciala, au sustinut, sambata seara, un concert extraordinar.

Piesele artistice au incantat, timp de peste doua ore, publicul din piaţa centrală a Cetăţii Medievale Sighişoara. Manifestarea a fost deschisa de preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), Aurel Vainer.

Declaratiile politice ale lui Vainer au constientizat, din pacate, existenta unei lumi paralele. Prin ele, oficialul FCER a ilustrat, poate si directionat, ruperea politica a romanilor evrei de poporul roman, in mijlocul si cu resursele caruia traiesc.

Referindu-se la Maia Morgenstern, actrita romana de teatru si film, nascuta in Romania, la Bucuresti, care a cantat si muzică idiș, Vainer a afirmat despre aceasta ca este “o fiica a poporului evreu”. Cum poate sa fie cineva fiica a unui popor in care nu s-a nascut si nu o fiica a poporului in mijlocul caruia a venit pe lume, care a socializat-o, a culturalizat-o si a hranit-o cu painea sa, e imposibil de priceput. Cine s-a simtit atras de magnetismul etnic al poporului iudeu nu i-a pututu rezista, s-a dus in Iudeea. Insa Maia noastra draga s-a simtit atrasa de magnetismul etnic al romanilor si al pamantului romanesc, unde s-a nascut, unde radacinile ii sunt adanc infipte, de 57 de ani, si unde isi are identitatea plenara.

De altfel, Aurel Vainer a tinut sa sublinieze ca artistii si actrita apartin “Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România” (FCER), o denumire aleasa parca pentru a exprima cantitate si densitate “cata frunza si iarba”. Fortarea originarii politice a artei este atat de absurda incat ab initio merita sa fie respinsa. Ar fi ca si cum despre o reprezentatie a unor artisti romani in Israel s-ar sustine ca ar fi a PSD. In fine, in cauza mai este si chestiunea reciprocitatii strict egale, invizibile la Tel Aviv. Nu numai in ceea ce ne priveste, ca scoli, licee, teatre, muzee in limba romana, ori ca “federatie” de reprezentare. Dar si in cazurile altor comunitati etnice (care nu prea exista!), in primul rand fata de poporul istoric palestinian. Sancta simplicitas!

https://www.agerpres.ro/cultura/2019/08/25/proetnica-bucharest-klezmer-band-si-maia-morgenstern-din-nou-in-concert-extraordinar-la-sighisoara–320197

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: