Obiectiv de grad zero pentru PSD: Castigarea alegerilor prezidentiale

Șeful PES, la Congresul PSD: Sunt aici pentru a închide un capitol care nu a fost ușor

Votarea unanima de catre Congresul PSD, sambata, a Vioricai Dancila drept candidat la alegerile prezidentiale din 10 noiembrie are o dubla semnificatie. Pe de o parte, a demonstrat unitatea integrala a PSD, spulberand orice teorie a conspiratiei despre pretinse dezbinari interne, dezertari in masa sau scindari organizatorice. Pe de alta parte, cea mai importanta, Congresul a statuat reprioritizarea agendei pentru etapa imediat urmatoare, desemnand castigarea alegerilor prezidentiale drept obiectiv de grad zero al PSD.  

Mentinerea cu orice pret la guvernare intr-un ciclu parlamentar pe trei sferturi consumat nu mai este un obiectiv strategic. Acest lucru nu se declara, pentru ca nu ar fi politica o asemenea recunoastere. Guvernarea sau non-guvernarea are toate sansele sa fie folosita de catre PSD ca o tactica de repozitionare. O eventuala schimbare de locuri cu opozitia nu va fi nici o abandonare a guvernarii, ca o consecinta a neputintei de a o mentine, nici un merit al opozitiei de a o cuceri, a carei fragilitate este data de absenta unei viziuni si a unui program de guvernare. Va fi o repliere, evitarea disiparii, pentru ca PSD sa-si poata concentra toate resursele pe obiectivul de grad zero, castigarea alegerilor prezidentiale.

Pentru prima data in ultimii 15 ani, atingerea obiectivului PSD de a castiga alegerile prezidentiale se bucura de cea mai mare probabilitate. In primul rand, pentru ca PSD a inchis cel mai controversat capitol al guvernarilor sale, legat de independenta justitiei si statul de drept. In al doilea rand, pentru ca va beneficia, tot in premiera, de sprijinul familiei europene a socialistilor. La Congres a participat presedintele Partidului Socialistilor Europeni (PES), Serghei Stanisev, care a declarat că a venit în România pentru a deschide o nouă pagină în relația dintre social-democrații români și familia lor europeană, dar si pentru a exprima susținerea pentru candidatura Vioricăi Dăncilă la prezidențiale, fata de care si-a facut cunoscuta admirația personală. Ca o parere individuala, strategia de a nu reprima o tendinta sau o critica, ci de a o lasa sa se consume, potrivit legii alternantei, in care ambele polaritati ale sinusoidei se succed inevitabil si inexorabil, a fost extrem de inspirata. Aceasta filosofie politica o aflam si in spusele liderului PES la Congresul PSD. Stanișev a declarat ca PSD este un partid „puternic, cu rădăcini adânci, care poate depăşi orice fel de probleme şi poate trece peste tot felul de schimbări”. Este un enunt axiomatic, care nu mai are nevoie de niciun fel de comentarii.

https://www.euractiv.ro/politic-intern/seful-pes-la-congresul-psd-sunt-aici-pentru-a-inchide-un-capitol-care-nu-a-fost-usor-15656?cfcc

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: