No Deal Brexit, crima de inalta tradare, savarsita impotriva UK: Prin suspendarea Parlamentului, premierul britanic Boris Johnson (2019) risca o soarta potrivnica, “asemanatoare” celei a regelui Carol I al Angliei (1625-1649)

Suspendarea parlamentului britanic de catre premierul Boris Johnson pana pe 14 octombrie, pentru a-l impiedica sa-i blocheze planurile de Brexit, este o surpriza destul de urata din punctele de vedere ale democratiei si separatiei puterilor. Este ca si cand ai descoperi ca fata, purtand sa zicem numele de Democracy, de care erai indragostit ca de o frumoasa zana, este o vrajitoare hada si rea, care te-a amagit, prin farmece sa le zicem de PR.

Un No Deal Brexit este o crima de inalta tradare a poporului britanic si a Regatului Unit. In istoria Marii Britanii a mai existat un episod similar, de conflict antagonic intre puterea absoluta a regelui Carol I al Angliei (1625-1649) si puterea democrata a parlamentului. Esenta acestui conflict era de natura politica interna, vizand tendintele absolutiste, mai ales modul de a impune taxe fara “aprobare” (si ne putem da seama, comparand cu zilele noastre, cine erau cei care vroiau taxe cat mai mici sau chiar deloc!) si religioasa, Carol I al Angliei fiind acuzat că ar favoriza catolicismul și s-ar opune reformei Bisericii Anglicane (aceiasi insulari alergici la taxe erau si dusmani ai catolicismului de pe continent!).

Carol I al Angliei/ Wikipedia

Regele a dizolvat parlamentul (1629), un act ostil si discretionar cam ca suspendarea legislativului pe care a facut-o prim-ministrul Johnson (2019), dar parlamentarii au reactionat armat si s-a declansat razboiul civil englez. Impotriva regelui s-au ridicat forțele Parlamentului, potrivnice absolutismului carlist, si cele ale Puritanilor, ostili politicii religioase a monarhului. Lucrurile s-au terminat urat de tot pentru Carol I al Angliei, a fost infrant, prins, judecat pentru inalta tradare a poporului englez, condamnat la moarte si executat, la 30 ianuarie 1649.

In toata intriga care a dus la decapitarea lui Carol I al Angliei se pare ca rolul determinant l-au jucat banii, cu care au fost corupti atat aliatii sai scotieni, care pentru o suma uriasa l-au predat in mainile dusmanilor sai englezi, cat si colonelul Oliver Cromwell, capul revolutiei si detronatorul regelui. Desi majoritatea parlamentara era favorabila ramanerii in viata a regelui, Cromwell si-a instalat soldatii pe treptele parlamentului, cand parlamentul i-a dezbatut soarta, pentru a nu permite accesul monarhistilor in incinta. Astfel, condamnarea la moarte a lui Carol I al Angliei a fost votata doar de dusmanii sai. Constientizand rolul capital pe care l-a jucat coruptia in moartea sa, ultimele  cuvinte ale lui Carol I al Angliei au fost „Trec de la o lume coruptibilă la una incoruptibilă, unde e pace, toată pacea posibilă”, dupa care calaul i-a retezat capul dintr-o  singura lovitura.

Actul unilateral al premierului Boris Johnson de a suspenda si obstructiona parlamentul are inca doua similitudini cu conflictul dintre puterea executiva monarhica si puterea legislativa din razboiul civil englez. Una este coruptia, Johnsond fiind cel mai probabil corupt pentru a scoate UK din UE. La intrebarea “cine e corupatorul?” raspunsul e “Donald Trump”. Presedintele SUA a declarat, la scurt timp dupa suspendarea parlamentului, ca Boris Johnson va dovedi că este un ”mare” prim-ministru. Interesant este ca rolul “regimentului” lui Oliver Cromwell, care a blocat parlamentul, a fost jucat, de aceasta data, chiar de regina Elisabeta II, care a fost de acord cu suspendarea institutiei legislative, decisa de premierul Johnson. A doua similitudine tine de tradarea poporului britanic de catre premierul Boris Johnson, o data prin faptul ca, potrivit unui sondaj, puţini britanici susţin suspendarea parlamentului înainte de Brexit, a doua oara, potentiala, prin intentia unui No Deal Brexit.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/08/28/putini-britanici-sustin-suspendarea-parlamentului-inainte-de-brexit-sondaj–361276

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/08/28/marea-britanie-suspendarea-parlamentului-pana-la-14-octombrie-un-scandal-constitutional-avertizeaza-presedintele-camerei-comunelor–361072

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/08/28/marea-britanie-liderii-partidelor-de-opozitie-i-au-scris-reginei-elisabeta-pentru-a-denunta-intentiile-premierului–361173

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/08/28/marea-britanie-regina-elisabeta-a-ii-a-a-aprobat-suspendarea-parlamentului-britanic–361213

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: