Temeri electorale la Cotroceni: Candidatul PNL ar putea fi dat in gat de o femeie candidat PSD (nu neaparat prin castigarea scrutinului prezidential)

Premierul Dăncilă: Măsurile sociale şi economice luate de PSD sunt măsuri europene

Nu este ploiesteanca si nu o intoarce ca la Ploiesti. Dar este ferma si inteligenta ca o “ploiesteanca” revolutionara din “Republica de la Ploiesti”. Despre cine altcineva ar putea fi vorba daca nu despre energicul premier Viorica Dancila, care trezeste fiori “monarhului” de la Cotroceni? Aceste angoase le traise la „revolutia” din 8 august 1870 si principele Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, care de patru ani pusese piciorul pe treptele tronului şi părea că, “împreună cu dânsul, intrase în nefericita Românie mizeria, nestatornicia în guvernare, ura neîmpăcată între partide“ [1].

Presedintele Klaus Iohannis se teme ca determinarea neasteptata a Femeii Alpfa de la Victoria, de unde nu se grabeste sa mearga in Parlament pentru un vot de incredere dupa ce Guvernul pe care il conduce a devenit minoritar prin plecarea Alde, ar putea sa-i dea peste cap planul de a castiga un al doilea mandat prezidential. Si asta nu neaparat prin castigarea prezidentialelor de catre Dancila. In CEX-ul de la Mamaia, PSD a decis strategia privind ministerele lasate libere de Alde si ca nu va iesi de la guvernare, ci va continua sa-si exerseze responsabilitatea de partid dedicat intereselor economice, sociale si nationale ale Romaniei. Dupa marirea istorica a salariilor, de la 1 septembrie a intrat in vigoare o masura la fel de istorica, de crestere a pensiilor cu 15%, de care vor beneficia cinci milioane de pensionari. In zadar huliganii PNL Iohannis au strigat la Constanta “Analfabeta”, Dancila este de neoprit si mai desteapta decat orice regizor de coruri politice stradale defaimatoare.  

Cum ar putea Dancila sa-l depuncteze decisiv pe Iohannis? Desigur, presedintelui nu-i va fi usor nici cu plangerea penala (eventual si cu sesizarea CCR) pe care i-o va face luni premierul, pentru ca de la tribuna oficială a Administraţiei Prezidenţiale foloseste revoltatoarea si denigratoarea expresie de „Guvern corupt”. Dar alte doua lucruri il vor scoate din minti pe Iohannis. Unul, si cel mai important, este ca motiunea de cenzura nu va trece. Niciunul din partidele de stanga si din adversarii de dreapta la prezidentiale ai lui Iohannis nu va fi nebun sa-i dea acestuia din urma un avantaj consistent, votand motiunea. Ar fi o ineptie similara cu cea prin care competitorii la un concurs de atletism s-ar autoexclude si autoinvinge fiind de acord ca celui mai antrenat dintre ei sa-i faca favorul sa nu ia startul de la aceeasi linie de plecare, ci de undeva mult mai in fata. Reglarile de sprint si de sanse se vor putea face pe timpul cursei prin alte moduri, in care decisive vor fi diferentele de valoare. Altul, va fi ramanerea la guvernare timp de 45 de zile, cat ii permite Constitutia, din momentul respingerii remanierii si pana cand premierul va cere votul de incredere pentru noua formula de guvern PSD. Intre timp, va trece termenul limita de 22 septembrie pentru depunerea candidaturile, care ar putea aduce modificari in structura candidatilor, iar pe 12 octombrie va incepe campania electorala, care de asemenea va face ca lucrurile sa fie diferite. Pe de alta parte, nu va fi nevoie de dizolvarea parlamentului pentru a avea alegeri anticipate, care indiferent de discurs este evident ca acestea vor fi singurele care vor schimba raportul de forte si genera o noua majoritate credibila si legitima. Va fi necesar si suficient un acord politic al partidelor parlamentare, care sa includa si PSD. Cum va reusi opozitia sa o convinga pe premierul Dancila sa semneze acordul politic pentru anticipate parlamentare probabil ca va fi cea mai mare provocare de inteligenta. Intotdeauna exista o solutie de compromis echitabil, arta e de a o afla. Compromisul ar putea fi la intersectia intereselor celor doua tabere, a anticipatelor si a simultanelor. Cine stie? Problema ramane deschisa…        

NOTE___________________________

[1] Al. Candiano-Popescu, Amintiri din viaţa-mi, Editura Eminescu, Bucureşti, 1998. 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: