Scrisoare pentru maine: Revenirea la limba latina. Stiu, cei mai multi spun ca viitorul va fi al limbii chineze. O nepoata a lui Trump invata deja chineza. Prin declansarea razboiului comercial impotriva Chinei, liderul de la Casa Alba a facut o greseala fatala. Ea arata metodele prin care s-au nascut si dezvoltat SUA, de care Lumea se scutura oripilata

Carte religioasa limba latina- 1855 Timisoara • OLX.ro

Draga Amalia, unii spun ca limba engleza a fost impusa de Imperiu. Altii, ca de suprematia tehnologica. IT-ismul este descris exclusiv cu englezisme. Cred ca si unul si alta s-au dus sau sunt pe duca, pentru totdeauna. Daca vom sti sa ne pazim cu strasnicie secretele, pentru a nu ne mai fi furate, asa cum maimutele au furat focul Omului. 

Cred ca ne lipseste inca o ideologie unificatoare, care sa traverseze veacurile, asa cum au globalistii mitul religios al „rasei supreme”. Celebrul nostru filosof Emil Cioran spunea ca globalistii au avut geniul religios. S-a inselat. Globalistii au furat monoteismul de la egipteni, de la Akhnaton (Akhenaten sau, initial, Amenhotep IV), faraon din Dinastia a XVIII-a (1379-1362 î.Hr.). Ca multe alte lucruri furate.

Mi-e dor de elocinta limbii latine. A dreptului, oratoriei, culturii, religiei si civilizatiei crestine si europene. Nu in ultimul rand, a botanicii, medicinei, cosmologiei. Acestor diviziuni rafinate ale inteligentei, care istoric sunt mult mai multe, Lumea le datoreaza cele mai inalte standarde de umanitate si cunoastere. In aceasta ordine, deoarece cred ca umanitatea este inaintea cunoasterii.

Observ ca, din pacate, toate au inceput sa se degradeze, sub impactul consumptiv al celor care le-au consumat aproape fizic, adica distructiv, dar care sunt incapabili de a produce cultura. Doar kitsch-uri… kitsch-uri… kitschuri.

Am remarcat, din multe lecturi istorice, analize politice sau fapte simple de viata, ca acesti frenetici consumatori culturali consumptivi au avut o diabolica motivatie de competitie destructiva, de a patrunde in tainele modelatoarei culturi europene, de a o decodifica si a o folosi impotriva creatorilor si utilizatorilor acestei exceptionale spiritualitati producatoare de umanitate…

Ei se folosesc de Logos doar ca de un Cod spart. Adica pentru intoxicarea celor care folosesc acest cod lingvistic si semiotic. Doar noi, pentru o lunga perioada de timp, am fost sensibili la valorile spiritualitatii grecesti si romane, filosofiilor lui Platon, Aristotel si unei intregi pleiade europene.

Sa fi incercat cineva sa-i „explice” unui canibal cum este cu democratia, libertatea, drepturile civile, drepturile omului… n-ar mai fi avut o alta ocazie… Doar pentru europeni a fost si este aceasta sensibilitate, care de multe ori i-a pierdut.

L-am auzit pana si pe Obama cum ne zgandarea aceasta sensibilitate culturala si axiologica. Am citit si vazut cum Winston Churchill, Donald Trump sau Boris Johnson imitau semnul „V”, facut cu degetele aratator si mijlociu, care a fost preluat de la imparatii romani. Maimute sau papagali cu pretentii.

Si acum imi aduc aminte de mnemotehnica declinarilor in latina, pe care o foloseam cu substantivul silva: N silva, G silvae, D silvae, Ac. silvam, Abl silva, V silva (pentru declinarile in limba rusa, care e foarte grea, foloseam mnemotehnic substantivele m. ученик si fem. карта).

Aveam un profesor de o distinctie rara, speciala parca pentru latina, Faiter il chema, sper sa ii fie bine pomenindu-l cu un respect aproape evlavios, asa se spune cand pomenesti pe cineva de bine… Sau de „In patria nostra multae silvae sunt, que bestiis abundant”, pe care o folosim cu conotatie politica in capitalismul salbatic al zilelor noastre.

Ei, da!, mi-as dori enorm sa revina latina! Desi, cei mai multi spun ca viitorul va fi al limbii chineze. O nepoata a lui Trump invata deja chineza. Prin declansarea razboiului comercial impotriva Chinei, liderul de la Casa Alba a facut o greseala fatala. Ea arata metodele prin care s-au nascut si dezvoltat SUA, de care Lumea se scutura oripilata. Apropo de dificultatea deosebita a scrierii chineze, inegalabila probabil, cred ca aceasta este o puternica bariera de protectie.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: