Lectia rezistentei afgane: Nu poate fi pace cu ocupantul. Sfarsitul in cimitirul imperiilor, mai curand decat crede sau ii permit costurile

Afganistan: Donald Trump a anuntat ca inceteaza negocierile cu talibanii

Mascarada SUA privind pacea din Afganistan s-a incheiat. In urma seriei de atentate de la Kabul si de ofensive de eliberare a unor orase, presedintele american Donald Trump a anuntat, sambata, ca inceteaza negocierile cu talibanii, forta militara de rezistenta si eliberare nationala afgana. A esuat astfel inselatoria Casei Albe de a-si introniza de drept ocupatia din Afganistan, prin legarea patriotilor talibani cu propriile lor semnaturi, care urmau sa fie puse pe un asa-zis acord de pace. Lectia rezistentei afgane este usturatoare pentru americani: nu poate fi pace cu ocupantul.

Pacea si acordul de pace vor fi posibile numai daca vor avea ca obiect retragerea integrala si in cel mai scurt timp a trupelor americane de pe teritoriul afgan. Razboiul SUA din Afganistan dureaza de 18 ani. Tinta lui este coloniala, avutia natiunii afgane. Donald Trump incearca de un an de zile stratagema de a pune capat pierderilor militare americane din aceasta tara, devenite ingrijoratoare si macinatoare pentru agresor, prin incheierea unui acord de pace privind o pretinsa retragere, dar care efectiv nu va fi o retragere.

Proiectul de acord nu-si merita numele de pace deoarece starea de razboi de agresiune si ocupatie nu inceteaza, prin retragerea neintarziata si completa a SUA din Afganistan. El prevede o retragere prelungita, nesigura si la discretia americanilor: într-o primă fază, de 135 de zile, SUA ar urma să retragă cinci baze si sa reduca efectivele de la 13.000-14.000 la 8.600. Clauze de conditionare fac improbabile alte diminuari. Donald Trump a dezvăluit că urma să se întâlnească duminică la Camp David, ”separat” şi în cel mai mare ”secret” cu preşedintele afgan Ashraf Ghani şi cu ”principalii lideri talibani”. „Aceştia erau în drum spre Statele Unite în această seară”, dar „am anulat imediat întâlnirea”, a precizat el pe Twitter. ”Din păcate, în încercarea de a creşte presiunea”, talibanii ”au recunoscut un atac la Kabul în care au fost ucişi unul dintre marii noştri soldaţi şi alte 11 persoane”, si-a justificat Trump decizia surprinzătoare de ”a opri negocierile de pace”. Intre cei ucisi au fost si doi romani, un diplomat si un militar, nementionati de Trump. Numai vietile americanilor conteaza? Se pare ca a devenit o obisnuinta ca victimele de serviciu sa fie aliatii si partenerii strategici. “Câte decenii mai sunt dispuși să lupte?”, a intrebat retoric liderul de la Casa Albă, referindu-se la rezistenta afgana, dar proiectand totodata si scopul de durata al ocupatiei militare americane. Un raspuns simbolic ar fi: oricat va fi nevoie, pentru ca ocupantul sa-si afle sfarsitul in cimitirul imperiilor.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/09/08/afganistan-trump-a-anuntat-ca-inceteaza-negocierile-cu-talibanii–366171

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: