Summit Juncker-Johnson, Luxemburg: Premierul iliberal britanic, tentativa de a renegocia fulger acordul Brexit (gestat trei ani de la referendum!)

Boris Johnson/ Foto: Wikimedia Commons

O data cu inscaunarea ca premier a conservatorului Boris Johnson, democratia iliberala a explodat in Regatul Unit. Exercitiul sau abrupt si unilateral de prim-ministru a atras ca un magnet toate caracteristicile democratiei iliberale (Fareed Zakaria, 1997). Conceptul occidental de democratie iliberala a aparut ca o incercare aroganta de a diferentia noile democratii din Est de democratiile vechi din Vest. Dar iliberalismul, un construct deficitar si tendentios, rezervat initial Estului, a irumpt si in Vest, prin regimurile trumpist si brexitist, in timp ce in Est s-a reconfigurat mai adaptat.

Democrația iliberală, numită și democrație parțială, democrație de intensitate scăzută, democrație goală, regim hibrid sau democratie ghidată, este un sistem de guvernare în care, deși au loc alegeri, cetățenilor doar li se smulg voturile de legitimare, fara ca interesele, influenta si controlul lor asupra guvernarii sa se impuna in mod real, din cauza lipsei libertatilor politice. Conceptul lui Zakaria este lacunar si deviant, el reduce iliberalismul la absenta libertatilor civile, cand pe fond este vorba de lipsa libertatilor politice, care sunt garante si ale celor civile. In regimul illiberal in care premierul Johnson a scufundat UK, cele mai inalte varfuri de iliberalism, neegalate in Vest sau Est, sunt suspendarea parlamentului, respingerea alegerilor anticipate si a unui al doilea referendum privind Brexit.  

Suspendarea Parlamentului este cea mai mare rusine a democratiei. Puterea colegiala cea mai importanta a statului si a democratiei a fost suspendata de catre un individ, mai despotic decat orice autocrat. Nu are importanta nicio sursa de drept constitutional invocata pentru acest abuz samavolnic. De fapt, UK nici nu are Constitutie, ci doar un amalgam de legi, datand de la Adam si Eva, ca nici ei nu le mai tin socoteala, acestea exprimand interesele momentului ale minoritatii dominante. Problema suspendarii Legislativului se pune in termenii democratiei, un om este doar un om, fie el si premier, pe cand Parlamentul este reprezentantul ales al Natiunii, fanionul Democratiei.

Premierul britanic Boris Johnson va exersa un nou act de iliberalism, luni, cand se va intalni cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la Luxemburg, pentru a renegocia fulger acordul Theresa May de Brexit. Pentru a percepe clar absurdul si ridicolul, sa rememoram ca, pentru  a se naste, acestui acord i-au trebuit nu mai putin de trei ani de gestatie de la referendum! “Renegocierea – fulger” este o contradictie in termeni, “fulger” este numai unilateralismul.

Iesirea MB din UE “fara acord” – care in realitate exista, este cel mai bun posibil si il asteapta sa-l contrasemneze la Bruxelles, nu la Luxemburg, locul de retragere la pensie a lui Juncker – va lovi cel mai puternic in interesele populatiei britanice. Boris Johnson ii lipseste pe britanici de libertatile politice privind un al doilea referendum pe tema Brexit si de posibilitatea ca alegatorii sa retraga Partidului Conservator si Guvernului sau increderea electorala, prin alegeri anticipate. Interzicerea celor doua libertati politice poporului britanic este sinonima cu cel mai dur iliberalism.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: