Alegerea Regelui: Sistemul regalitatii democrate. Regele Republicii. Regii nu sunt dictatori. Ei nu fac politica si sunt deasupra partidelor. Regii sunt depozitari ai vointei si simbolurilor Neamului. Deasupra Regelui, doar Poporul si Dumnezeu

Recursul revolutiei americane (1763-1791) la prezidentiatul republicii, ca sistem politic in care presedintele este magistratura suprema in stat si republica reprezinta forma de organizare a statului, s-a dovedit nefericit, cu mari repercusiuni, unele dramatice pentru anumite popoare, tari si regiuni. In primul rand, pentru ca prezidentiatul statalitatii s-a abatut de la “Dreptul sangelui”(lat. Jus sanguinis”) si „Dreptul pamantului” (lat. „Jus soli”), abateri care au facut posibile cele mai mari imposturi si uzurpari etnice si rasiale in conducerea unui neam si a statului sau.

In al doilea rand, pentru ca seful statului a fost lipsit de prestigiul si demnitatea functiei, prin alegerea sa in campanii vulgate, cu impregnari de emotii si manipulari ale multumilor de catre grupuri alogene care tinteau controlul. Pastrand republica (lat. res publica, lucru public) ca forma de stat, ar fi de dorit revenirea modernizata la magistratura de rege, de rege al republicii, fara dinastie si prin alegerea sa indirecta de catre un Consiliu Electoral Regal (CER), din compunerea caruia sa faca parte reprezentanti ai Parlamentului, Bisericii, Armatei si Poporului (Colegiul Electiv Popular, ales din reprezentanti ai unitatilor administrative mari sau ai provinciilor istorice, cam dupa modelul american al Electoral College). Fara partide si campanii vulgate, care vin si se duc, dar care sa ramana specifice alegerilor parlamentare. Regii nu fac politica, sunt deasupra partidelor. Ei nu sunt dictatori, ci depozitari ai vointei si simbolurilor Neamului. Deasupra Regelui, ales de institutii vertebrale ale tarii, doar Poporul si Dumnezeu.

Aceste refelectii  imi sunt prilejuite de necesitatea unei refondari a sistemului politic, in care seful statului sa fie ales in mod democratic, ca un presedinte, de un format specializat si modernizat (cvartetul CER amintit) si sa se bucure de respect protocolar, impartialitate si prerogative ca de rege. Dar ele imi sunt inspirate si de un eveniment care a avut loc, azi, in Legislativul European, care a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov, care a divizat Europa si Romania. In rezolutia pe care a adoptat-o pe aceasta tema, Parlamentul European a stipulat ca: „Regimurile naziste și comuniste au comis genocid și crime în masă, cauzând pierderi de vieți omenești la o scară nemaivăzută în istoria umanității.” Aceasta rezolutie europeana apropie in mod accelerat reintregirea Romaniei. Seful statului roman care va reintregi Romania ar putea sa fie eternizat in constiinta neamului prin acordarea magistraturii de “Rege”, pe viata sau, ca prim mandat, pe 25 de ani, ori pana la prezentarea demisiei de catre acesta. Asa cum unui militar care re/aduce in corpul tarii teritorii i se acorda gradul de maresal. Astfel de modernizari-traditionalizari ale sistemelor politice trebuie incurajate si coordonate la scara intregii Europe. 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: