Ce ascund pasele in doi Trump-Biden, pe tema Ucrainei: Atragerea Kievului in campul electoral din SUA, o miza a unei comunicatii de influentare a summitului Putin-Zelensky, in format Normandia?

Donald Trump/ Foto: Flikr

Este dificil sa afli un sens in jocul politic dintre Donald Trump si Joe Biden, orientat spre Ucraina. Ceea ce pare mai usor de spus e ca in jocul politic american intern cuvintele grele pe care si le arunca adversarii nu au nicio acoperire si ca, de fapt, ei au o coordonare in afara spatiului public. De asemenea, polemicile si acuzatiile fara limite de pe scena politica americana exprima mai degraba dorinta bipartizana de prescriere a comportamentului actorilor externi cu care SUA interactioneaza. Dar cine mai imita SUA, azi?!

Faptul ca Trump ii“demasca” lui  Biden rolurile de corupator si imixtiune pe justitie in relatiile cu Ucraina poate reprezenta unul din cei doi vectori de modelare, din dreapta si din stanga, republican si democrat, prin care partenerul ucrainean sa fie adus pe fagasul intereselor americane. Ca in cazul cuiva care este buimacit de inputuri contrare, dar acestea din urma au o concertare prealabila privind directia finala pe care sa fie pusa tinta, prin controlul abaterilor acesteia, cand dintr-o parte, cand din alta.

Nancy Pelosi/ Foto: Captura Twitter

“Denunturile” lui Trump au avut rolul de a-i confectiona acestuia un profil de non-corupator si non-imixtionist. Si, exclusiv, de binevoitor si ajutator al Ucrainei, la prima intalnire cu noul presedinte ucrainean, Vladimir Zelensky, in marja sesiunii Adunarii Generale a ONU. Insa in realitate Trump are un joc corupator, invartind suma de 400 milioane de dolari, ajutor pentru Ucraina, pe care ba o blocheaza, ba o deblocheaza. Donald Trump manipuleaza Kievul sa priceapa cam ce ar trebui sa faca pentru a fi pe placul Casei Albe, ca sa primeasca morcovul care i se agita in fata ochilor. Detestabil si necinstit din partea lui Trump e ca acesta invita deschis Ucraina sa se „amestece” in alegerile prezidentiale din SUA! Aceasta lipsa de precedent din partea SUA poate fi folosita de Ucraina ca miez al unei eventuale strategii de contracarare. Totul e o smecherie bipartizana, pentru a putea aduce Ucraina in catarea geopolitica a SUA.

Daca Vladimir Zelensky nu reactioneaza la coruptia “demascata” la fiul lui Biden si la cererea acestuia de demitere a procurorului care ii ancheta odrasla, punandu-se astfel rau cu adversarii democrati ai lui Trump, presedintele ucrainean poate fi usor catalogat ca facand parte din aceeasi clasa de corupti. Daca Zelensky reactioneaza, dar Trump va fi demis, liderul de la Kiev va trebui sa faca concesii pentru a castiga bunavointa noii administratii, democrate, care ar veni la Casa Alba. Si intr-un caz si in altul, Zelensky va trebui sa recurga la concesi contrare, prin care bunavointa pe care o va castiga din partea unei parti va fi cu pretul tensionarii relatiilor cu cealalta parte, ceea ce va aduce castig Washingtonului si pierderi Kievului.

Ce i-ar fi putut cere Trump lui Zelensky, la intalnirea de la New York? Foarte probabil, o anumita atitudine la apropiatul summit Putin-Zelensky, in format Normandia, alaturi de Germania si Franta, pe tema pacii din Ucraina. Preumblarea unor oficiali americani de rang inalt la Kiev (Bolton etc.), plus vizita premierului israelian Netanyahu in capitala ucraineana, indica un interes maxim pentru un statu quo sau avantaje, in zona de influenta si securitate, pe care sa le obtina comparativ cu Rusia. Parerea mea e ca SUA nu isi doresc in mod real o detensionare a relatiilor dintre Ucraina si Rusia. Ca America vrea sa detina controlul asupra comportamentului Ucrainei, pe care sa o foloseasca precum un pion pe tabla de sah, in competitia cu Rusia. Deja, Trump are conceptul ca Germania doar vorbeste, dar nu face nimic pentru Ucraina, lasand sa se inteleaga ca numai SUA ajuta in mod concret aceasta tara, aparand-o de influenta si actiunile Rusiei. Vom vedea dupa summitul Putin-Zelensky daca Trump a obtinut ce vrea de la Zelensky. Edificatoare va fi soarta acelui pot de sute de milioane de dolari, care poate fi castigat de Kiev, blocat sau chiar anulat de Casa Alba. Despre ipoteza ca pasele un-doi dintre Trump si Biden ascund o miza de conformare a Ucrainei revelatorie mi se pare neseriozitatea motivului pentru care Nancy Pelosi a anunțat în mod oficial demararea unei anchete pentru demiterea lui Donald Trump. Pelosi l-a acuzat pe presedinte ca și-a folosit funcția pentru a-l ataca pe potențialul său rival la prezidențialele din 2020, Joe Biden, pe care liderul de la Casa Alba il acuza de coruptie. Dar cine nu foloseste astfel de acuzatii electorale si, mai ales, cine este demis ante factum, fara ca alegerile sa fi avut loc, sa se stie invingatorul si sa se verifice acuzatiile, daca Biden va fi perdant?

https://www.hotnews.ro/stiri-international-23386557-donald-trump-denunta-act-hartuire-prezidentiala.htm

https://www.hotnews.ro/stiri-international-23386483-nancy-pelosi-anuntat-mod-oficial-demararea-unei-anchete-pentru-demiterea-lui-donald-trump.htm

https://www.hotnews.ro/stiri-international-23386108-ingrijorare-ucraina-prinsa-intre-donald-trump-democrati-stie-despre-noul-scandal-washington-afacerile-fiului-lui-biden-kiev.htm

https://www.hotnews.ro/stiri-international-23386241-trump-autorizeaza-publicarea-conversatiei-telefonice-presedintele-ucrainean.htm

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: