Diplomatia evaziunii si substitutiei: In logosul diplomatic privind Ucraina, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, foloseste cuvantul “coruptie” in loc de “pace” si “normalitate” cu Rusia

Mike Pompeo: Toate acţiunile diplomatice ale SUA faţă de Ucraina, „în întregime adecvate”

Incurcate sunt caile politicii Casei Albe si tulburi sunt apele diplomatiei Departamentului de Stat privind atitudinea si comportamentul SUA fata de razboiul civil din Ucraina. Donald Trump a pus pe tapetul international scandalul de coruptie politica si imixtiune juridica care-l implica pe Joe Biden in Ucraina. El a cerut, totodata, in mod incredibil, presedintelui ucrainean Vladimir Zelensky sa se amestece in alegerile prezidentiale de anul viitor din Statele Unite.

Prin aceste bule evenimentiale americane, proiectate asupra Kievului, se face abstractie totala de problema fierbine a razboiului din Ucraina si de cautarea de solutii de pace si normalitate cu Rusia. Dimpotriva, coruptia din Ucraina si electoralismul din SUA sunt agitate de catre Washington in prim-planul atentiei publice internationale. In schimb, politica si diplomatia SUA imping in plan secund problemele si dezideratele Ucrainei privind pacea si normalitatea, ca si cand acestea nu ar fi urgente de tip zero, ar putea fi amanate, sau, mai tendentios, nu ar exista.

Aceasta strategie politico-diplomatica a SUA privind Ucraina, de schimbare anormala de planuri si de prioritati, pune in cauza intentiile reale americane fata de problema ucraineana si regiunea Marii Negre. Prezenta militara americana in cel de-al doilea spatiu extins si in apropierea frontierelor Rusiei este absurd motivata de Casa Alba prin conflictul-focar (aprins de Maidanul destabilizator de la Kiev), provocat de catre SUA in primul spatiu mai restrans.

De fapt, observam ca din triada de modelare „creeaza problema-determina reactia-ofera solutia” primele doua sunt indeplinite. Ar urma a treia etapa, pacea si normalitatea cu Rusia. Dar SUA vorbesc de “coruptia” din Ucraina. Secretarul de stat american Mike Pompeo s-a remarcat, joi, in comentarea scandalului de coruptie si ingerinta pe tema ucraineana, după publicarea transcrierii controversatei discutii telefonice între Donald Trump şi Volodimir Zelenski, printr-o abordare de diplomatie a evaziunii si substitutiei. Scopul acestui tip de diplomatie a SUA este perpetuarea conflictului ucrainean si, pe aceasta baza, a adversitatii fata de Rusia, ca un mod de a alimenta apetitul geopolitic nesatios american pentru conflictogenie si expansiune.

“Toate acţiunile” diplomatice americane faţă de Ucraina au fost “în întregime adecvate”, a sustinut Pompeo. Ele au fost întreprinse “în acord cu obiectivul pe care-l avem” de a întări relaţiile cu noul preşedinte ucrainean şi de a-l ajuta “să pună capăt corupţiei în Ucraina”, a sustinut Mike Pompeo. El a substituit miezul tare politico-militar al problemei prioritare a Ucrainei, care ar trebui solutionata cat mai curand posibil, cu unul derivat, speculativ si elastic politico-juridic, care dupa toate aparentele va deveni o tema recurenta si imixtiva, pe termen nedefinit. “Sperăm să-l putem ajuta să ajungă aici. Ar fi un lucru bun pentru Ucraina, un lucru bun pentru Europa, şi ar permite în acelaşi timp să facem Rusia să dea înapoi”, a mai spus el, evazionand pacea si normalitatea in relatia Ucraina-Rusia.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/09/26/mike-pompeo-toate-actiunile-diplomatice-americane-fata-de-ucraina-in-intregime-adecvate–376133

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: