Motiunea de cenzura: Statuia care va cadea

Cu o zi inainte de motiunea de cenzura, sansele acesteia sunt mai mult sa cada decat sa treaca. Cel putin, pe acest trend descrescator de sanse o inscriu o serie de evenimente semnificative din ultimele zile. Alocarea de catre Guvernul PSD de fonduri mai mari, absolut necesare, pentru administratiile locale, revenirea in PSD a unor parlamentari plecati in opozitie (Pro Romania), indoieli ale lui Dan Barna, lider si prezidentiabil USR, privind succesul motiunii, sunt astfel de semnale de incertitudine, din ambele tabere.  

Remarcabile in acest sens sunt si atitudinile opuse ale PSD si PNL. PSD e sigur pe el, demn, fara emotii, pe cand PNL e extrem de agitat, cand amenintator, cand rugator pana la umilitor, in vanatoarea si contabilizarea voturilor. “Mai dati un vot, ca n-o fi foc”, se caciuleste Ludovic Orban pe la toate partidele parlamentare. PNL pare un fel de Pristanda care numara voturile. Impresia e ca voturile nu-i prea ies, ca PNL le scoate din burta, ca si Pristanda steagurile. Motiunea parca ar fi pentru PNL. In fapt, cam asta e realitatea, motiunea de cenzura va fi in egala masura pentru Dancila si PSD, de o parte, si Iohannis si PNL, de cealalta parte.

Motiunea de cenzura este un fel de vot preliminar pentru alegerile prezidentiale de luna viitoare. E ca o hartie de turnesol privind increderea politica, dar si electorala, fata de polurile de putere PSD si PNL. Parlamentarii vor vota motiunea (si) in functie de pulsul pe care l-au luat alegatorilor in  circumscriptiile lor electorale. Cine il va ignora, nu va mai pupa un alt mandat, in urmatorul ciclu electoral. Va fi o motiune pentru Iohannis si Dancila, cele doua statui cele mai impozante aflate pe soclul alegerilor, din care una va trebui sa cada. Totusi, din ratiuni de moderare simt nevoia sa adaug, cred ca dupa viitoarele alegeri parlamentare nu vom mai avea un partid dominant, ca PSD, acum. Dar, suntem totusi o tara de stanga, in care stanga va fi mereu dominanta. Ideea lui Oreste de fuziune intre PSD si Pro Romania este o aberatie sau o capcana, pentru a aplica o eticheta intregii stangi. Nu de unificare a stangii va trebui sa fie vorba, ci de unitate pe obiective a unei stangi diverse, pentru care alegerile prezidentiale sa fie obiectivul comun primordial. In privinta scadentei nu sunt sigur, ar putea fi scurta sau medie. Ultima, daca vom avea momente de culegere in loc de alegere, ca in zicala “A ales pana a cules”. In opinia mea, mai important va fi coltul ierbii, ca inceput si viitor, si ma gandesc la alegerile din primavara, decat caderea frunzei, ca sfarsit de ciclu.  

PS/NB: “Caderea” Motiunii – se poate spune si asa, nu numai “Caderea Guvernului”, si am in vedere prabusirea increderii in Iohannis si PNL – ar putea sa atraga o demisie de partid si o retragere de candidat, pentru refaceri de credibilitate si sanse, in ambele pozitii. Daca Guvernul nu va pica, pentru PSD va fi un excelent inceput de campanie prezidentiala si o oportunitate de a-si calibra mai bine remanierea si programul pe care va cere increderea Parlamentului.       

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: