Presedintele si premierul trebuie sa-si delege atributiile inainte de intrarea in campania electorala

Probabil, presedintele Klaus Iohannis este extrem de disperat la gandul ca Motiunea o sa cada, nu Guvernul. Nu se explica altfel imensa sa greseala de a-si lega statutul de presedinte si viitorul politic de un fir de ata, cat reprezinta caderea Guvernului PSD sau caderea Motiunii de cenzura, initiate de PNL. In ultimul caz, vor fi consecinte pentru presedintele Iohannis; primele vor fi la alegerile de luna viitoare.

Este dificil de aflat o explicatie cat de cat rezonabila la dezlantuirea vituperanta a lui Iohannis, la reuniunea liberalilor din București și Ilfov, de miercuri, cu cateva ore inainte de Motiune. Volens nolens, presedintele Klaus Iohannis pune in atitudinea si comportamentul sau fata de premierul Viorica Dancila si Guvernul PSD calitatea sa integrala de sef al statului, prezumand-o cel putin la nivel de influenta, daca nu si de interventie. La fel se pune problema si pentru premier.

Nu este normal ca administratiile prezidentiala si guvernamentala, care sunt componente esentiale ale statului, sa se confrunte la motiune si in campanie. De aceea cred ca cei doi competitori in cursa prezidentiala nu trebuie sa-si implice in niciun fel calitatile oficiale de stat, sa le pastreze doar pe cele de partid. Acest deziderat de neutralitate ale celor doua administratii se poate obtine doar prin delegarea atributiilor de presedinte si premier pe perioada campaniei si alegerilor prezidentiale. Neutral ar fi ca presedintele Klaus Iohannis sa-si delege atributiile presedintelui Senatului, iar premierul Viorica Dancila, unui viceprim-ministru.      

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: