Razboiul Turciei de securitate in Siria: Confuzie si sectism la Washington: Donald Trump a dat unda verde aliatilor turci din NATO, dar congressmeni republicani „talibani” ii considera “aliati” supra-NATO pe kurzii YPG, acuzati de terorism de Ankara

Turcia a inceput o ofensiva militara in nordul Siriei, impotriva militiilor kurde YPG, pe care Ankara le considera teroriste si un pericol pentru securitatea cetatenilor turci si integritatea teritoriala a statului turc. Ofensiva a fost de mult timp anuntata, pregatita si motivata. Operatiunea militara turca este denumita sugestiv “Sursa Pacii”. Scopul ei este de a curata zona de “teroriştii din YPG şi Daesh (acronimul arab al grupării Stat Islamic)” şi de a crea o “zona de securitate” în nord-estul Siriei, in care sa se intoarca in siguranta refugiatii sirieni din Turcia. Aspiratia si dreptul refugiatilor sirieni de a se intoarce si trai normal in tara lor sunt conforme dreptului international. Ar fi un inceput de normalizare a “marilor intoarceri” in Orientul Mijlociu, potrivit Jus Soli si Jus Sangvinis.

Președintele american Donald Trump a dat duminica undă verde operațiunii turce. Ulterior, el si-a nuantat afirmatiile, sustinand că operaţiunea militară turcă din nordul Siriei este o “idee rea” şi că nu o susţine, oferind in acelasi timp asigurări că Washington nu va “abandona kurzii”, care au jucat un rol crucial în înfrângerea Statului Islamic. Seful Casei Albe a mai declarat că Ankara va purta de acum incolo responsabilitatea pentru luptătorii si atacurile Statului Islamic din acea zonă.

Lindsey Graham

Lindsey Graham/ Foto: Preluare dupa curs de guvernare.ro

Cu toate rezervele ulterioare, presedintele american Donald Trump are meritul de a fi inteles corect politica si diplomatia momentului fata de aliatul sau turc din NATO, caruia nu-i poate contrapune niciun alt “aliat” de conjunctura, fara riscul de a pune in discutie Tratatul de la Washington de creare a NATO (1949). Ciudat este insa ca tocmai acest lucru nu l-au inteles unii congressmeni republicani, care-i sustin pe aliatii conjuncturali kurzi YPG, acuzati de terorism si aflati chiar pe listele SUA cu organizatii teroriste. Congresul american îl va face pe președintele Erdogan să plătească “foarte scump” pentru ofensiva din Siria, a avertizat miercuri influentul senator republican Lindsey Graham. “Rugați-vă pentru aliații noștri kurzi care au fost abandonați rușinos de administrația Trump”, a scris el pe Twitter. “Voi face eforturi în Congres pentru ca Erdogan să plătească foarte scump”, a adăugat senatorul, în general un susținător apropiat al lui Donald Trump. Gerontocratie osificata? Amnezie interaliata, intra NATO? Care mai este rolul NATO, daca nu sa garanteze securitatea colectiva, pentru fiecare din aliatii sai? Sectarism non realpolitik in Congresul SUA? “Interoperabilitate” a SUA cu militii kurde suspectate de terorism? De necrezut! Ce se va intampla cu NATO? In orice abordare, trebuie pornit de la faptul ca zona in discutie este o proximitate a Turciei, care ii pune in pericol nemijlocit securitatea, spre deosebire de SUA, o entitate straina in regiune, venita de la o departare de mii de kilometri.

Granita Turciei cu Siria/ Foto: understandingwar.org

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/10/09/ofensiva-turca-in-siria-egiptul-cere-o-reuniune-de-urgenta-a-ligii-statelor-arabe–382853

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: