Marile probleme ale motiunii cu majoritate corupta
Guvernul PSD-Dancila a cazut la motiunea de cenzura a PNL-Iohannis
Succesul cu majoritate corupta al motiunii de cenzura va crea probleme mai mari si mai multe decat s-au rezolvat prin caderea Guvernului Dancila. Intr-un fel, este si explicabil. Guvernul PSD nu a cazut cu o majoritate autentica, ci cu una corupta. “Negocierea” voturilor parlamentarilor a fost de fapt o corupere acoperita de PNL printr-un eufemism. “Negociere”.
Marile probleme de abia de acum incolo vor incepe:
1. Noul Guvern PNL va avea majoritate? Ma indoiesc, avand in vedere lipsa de viziune, de program si personalitati probate. Dar si bataia pe functiile de premier si de ministri care se va duce in interiorul dreptei. Exista deja revendicari divergente.
2. Daca Guvernul PNL nu va fi agreat de o noua majoritate parlamentara, se va trece la nivelul urmator, al alegerilor anticipate? Acestea din urma sunt foarte probabile, mai probabila decat a fost caderea Guvernului Dancila, dar alegerile prezidentiale de luna viitoare vor fi un impediment.
3. Este neobisnuit si de impact negativ sa se suprapuna campania pentru noul Guvern PNL cu campania pentru noul Presedinte al Romaniei. Ori cu campania pentru un nou Parlament. Va fi decalata agenda alegerilor prezidentiale?
4. Vor fi comasate cele doua tipuri de alegeri de anul viitor, localele din primavara si parlamentarele din toamna, ori vor fi esalonate, incepand imediat dupa prezidentiale? Sau vor fi trei simultane, prin rectificarea agendei alegerilor prezidentiale?
5. Se va alinia PSD la ideea de alegeri parlamentare anticipate? Daca pachetul majoritare de voturi va ramane pe esichierul stangii, vor fi conditionari, pe care sa le ceara dreptei? Se va schimba structura candidatilor pentru prezidentiale, avand in vedere esecul de amploare al candidatului PSD, de la motiune, care-l scoate automat din categoria celor competitivi, ducandu-l ex ante in esalonul celor cu sansa a doua, posibilitate cu care cu certitudine PSD nu va fi de acord? Va fi refacuta unitatea stangii diverse pe obiectivul operational al prezidentialelor?
Imi imaginez disputa electorala dintre Stanga si Dreapta ca un meci tur-retur, in care prima a pierdut primul tur, dar in care turul al doilea va avea un castigator diferit.
This entry was posted on Joi, 10 octombrie 2019 at 14:35 and is filed under General. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or trackback from your own site.