#Alegeri prezidentiale 2019: Premierul desemnat, Ludovic Orban, bilet de intrare in turul doi sau frana de oprire in turul intai pentru candidatul PNL?

In timp ce candidatul PSD la prezidentiale, Viorica Dancila, si-a probat inca o data empatia si insertia sociale, anuntand, sambata, pe Facebook, ca se alatura cauzei marşului împotriva violenţei asupra femeilor, care a avut loc in Capitala, in aceeasi zi candidatul PNL, Klaus Iohannis, a fost preocupat de interesul strict personal, participand la o sedinta de campanie la sediul central al PNL din Aleea Modrogan.

Dupa sedinta de campanie, premierul desemnat Ludovic Orban a declarat ca proiectele sale de guvern si de program vor fi supuse votului de incredere al Parlamentului in termenul constitutional. Orban si-a exprimat convingerea ca acestea vor fi votate si ca are in pregatire o strategie de contracarare a boicotului PSD, ai carui parlamentari nu vor fi prezenti la sesiunea de investire, pentru a nu fi realizat cvorumul de sedinta si guvernul PNL sa nu poata fi investit.

Nu cred ca PSD va recurge la boicot. Nu va fi necesar. Spre deosebire de motiune, unde Opozitia a fost unita pe acest obiectiv, masa parlamentarilor va fi extrem de divizata la votul de investire a guvernului Orban. Divergentele dintre partidele parlamentare sunt legate de alegerile prezidentiale, pe care fiecare spera sa le castige, dezvoltand strategii proprii de promovare, dar si de blocare a adversarilor.

Raporturile de forte dintre PNL, PSD si USR fac foarte probabila o confruntare semnificativa in turul intai intre candidatii acestor trei partide, respectiv intre Klaus Iohannis, Dan Barna si Viorica Dancila. Pana la motiunea de cenzura, din 10 octombrie, si cinci zile dupa, de cand Orban a fost desemnat premier, pe 15 octombrie, Iohannis avea prima sansa si Barna a doua sansa de castigare a alegerilor prezidentiale. Despre Dancila exista opinia, larg raspandita, ca va face doar act de prezenta in turul intai, dupa principiul ca important este sa participi.

Intre timp, in zona de atentie au intrat premierul desemnat si negocierile pentru guvernul PNL, cu critici si pretentii care mai de care la adresa lor, din partea fostilor aliati de la motiune. Logica acestei schimbari de atitudine este de inteles. Cum PSD a iesit din discutia pentru un nou guvern, partidele din opozitie au simtit ca in noua situatie, post-motiune, s-a schimbat si pericolul de putere la adresa lor. PNL ameninta sa preia si guvernarea, impreuna cu un nou mandat la sefia statului. Fostii motionarzi solidari cu PNL s-au reorientat spre o noua tactica, cea mai buna posibil ca sanse de castig, cu o noua tinta: “Fara un invingator care sa ia totul”. Prima batalie a Opozitiei, din care acum face parte si PSD, cu bataie spre prezidentiale, va fi pentru neinvestirea guvernului Orban. Daca Opozitia nu va reusi, premierul confirmat, Ludovic Orban, va fi biletul de intrare in turul doi a candidatului PNL, Klaus Iohannis. Daca guvernul PNL nu va fi votat, lipsa de inspiratie a lui Iohannis pentru motiunea de cenzura si caderea guvernului Dancila inaintea alegerilor prezidentialelor, precum si fortarea iritanta a desemnarii lui Orban ca premier ar putea sa reprezinte frana care sa-l opreasca in turul intai.   

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: