Kitsch-Man la vârsta de 102 ani: Filosoful polit-agit-prop Mihai Șora, un hedonist hoț de idei

Majoritatea covarsitoare, incluzand, evident, poporul, dar si spiritele sale autentice de mare altitudine morala, cunoastem lectia de viata care cere “Sa imbatranim frumos” si ne straduim sa o respectam cu scrupulozitate, ca pilda pentru generatia tanara si cele care vor veni. Insa cei care au fost o viata sarlatani, vor sfarsi ca sarlatani.

Marturisesc ca nu m-am asteptat ca, la cei 102 ani ai sai, polit-agit-prop-ul Mihai Sora sa nu iubeasca intelepciunea, la care cel putin l-ar fi obligat fosta sa profesiune, de filosof. Stiam de mult ca globalistii sunt spirite goale pe care incearca sa le umple cu ceea ce fura de la altii, in scopul, tot atat de meschin, de a epata, de a-si impune atractia si influenta pe care in mod real nu le au si nu le merita.

Plagiind ideea afisista a pictorului francez Henri de Toulouse-Lautrec, din secolul al XIX-lea, Mihai Sora a ales sa lase in urma sa amintirea unui „Kitsch-Man”. Cine pune afisul emag in contextul sau real isi da seama cu usurinta ca Mihai Sora este nu numai un kitsch-man, ci si un hedonist, care si-a facut un idol, chiar daca fals, din propriul chip, dovedindu-si, inaintea caderii cortinei, ineptitudinea morala.

Pentru a-l intelege mai bine pe kitsch-man-ul Mihai Sora reamintesc doua caracteristici ale kisch-ului, care din punct de vedere etic este definit ca minciuna, lene mentala, prin lipsa de originalitate, iar in abordarile estetico-sociologice este categorisit, tintuitor, ca falsa arta, productie de minciuni estetice. Este remarcabila dezvaluirea de catre Adrian Nastase a sursei folosite de „Intelectualii lui emag” in campania electorala. Ea putea veni numai din partea unui cunoscator, iubitor si colectionar de arta, in semn de respect pentru memoria unui celebru si neobisnuit autor de arta frumoasa, un slujitor cinstit al originalitatii, care spunea: „Nu aparțin nici unei școli. Lucrez singur în ungherul meu”.

Redau link-ul catre articolul din Wikipedia despre pictorul Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), din perioada postimpresionista, de la care Mihai Sora a furat ideea de afis, cu care se impauneaza, voit politic, in reclama emag: https://ro.wikipedia.org/wiki/Henri_de_Toulouse-Lautrec

Toulouse-Lautrec – Ambassadeurs: Aristide Bruant, 1892, Colecţia Baldwin

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: