Campanie ticăloasă. Nomina odiosa: A doua exploatare emoţională a tragediei Colectiv. De la regresul cu Guvernul “Zero” spre căderea cu Guvernul “Minus” si “Presedintele lor”

PNL a involuat de la un legendar partid national la un desuet partid proglobalist, actual. Deosebirea dintre globalisti si proglobalisti e cea dintre stapani si slugi. Ca fizionomie si tipologie, globalistii si proglobalistii si-ar afla ascendenta istorica, poate si genealogica, in nazism si pronazism. De aici, vehicularea expresiilor de naziglobalisti si pronaziglobalisti. Pentru neomisiune, PSD (Ro) este uneori asimilat cu fostul partid comunist si apelat cu “comunistii!”, insa acestia se bucura de o nota reabilitatoare specifica, pe nedrept uitata sau ignorata: evreii, tiganii si comunistii nationali au fost victimele atroce ale nazismului.  

Dreapta proglobalista PNL este incapabila de competitie politica si electorala cinstita. Ea nu poate castiga decat prin fake news-uri despre sine si competitori, hotie de idei electorale si programe de guvernare, inscenari si exploatari emotionale, manipulare publica. In acest sens, de prima si cea mai trista notorietate, in campania in curs, este cazul candidatului PNL, Klaus Iohannis, care si-a umplut gaunoasa campanie electorala cu miezul ideii de “Normalitate” a campaniei din 2004 a candidatului PSD, Adrian Nastase. La fel de fatarnic si sec pentru cineva care vrea dar nu poate, dar si comic prin senilitate, care isi lustruieste mandria cu idei furate, despre care a uitat ca nu-i apartin si cine e autorul, este filosoful de 102 ani Mihai Sora. “Intelectualul emag” si-a falsificat biografia cu imposturi in Rezistenta Franceza si Dizidenta Romaneasca, cu care s-a impaunat ca agent electoral al dreptei PNL, pozand machiat si “intinerit” intr-un afis, autoatribuit, al unui pictor faimos din secolul XIX.

Insa cea mai ticaloasa uneltire a campaniei PNL este exploatarea emotionala pentru a doua oara, in scopuri politice si electorale, a tragediei incendiului-carnagiu, cu mari arsi, de la clubul “Colectiv”, din 30 octombrie 2015, soldat cu 64 de morti si zeci de mutilati. Atunci, exploatarea emotionala s-a facut in beneficiul Guvernului “Zero”, al premierului Dacian Ciolos, succesor, se poate spune asteptat si supralicitat, al Guvernului Ponta, care a demisionat, pe 4 noiembrie 2015. Acum, exploatarea emotionala se face in sprijinul investirii Guvernului “Minus” al premierului desemnat Ludovic Orban si realegerii “Presedintelui lor”, Klaus Iohannis, in sedinta parlamentara pentru votul de incredere si, respectiv, scrutinul la termen pentru alegerea presedintelui. Uriase valuri emotionale au fost restarnite printr-un filmulet de 20 de minute si 40 de secunde cu primele imagini din exteriorul clubului Colectiv, privind agitatia interventiilor de dupa anuntarea incendiului la telefonul de urgenta 112, si comentariile insotitoare extrem de tendentioase, publicate de ziarul “Libertatea”.

Nimic nou informational sau esential nu a fost scos la iveala cu acel film si acele comentarii. Nici nu avea cum, evenimentul se consumase sau era aproape de sfarsit in interiorul acelui container, care devenise o capcana, cu o fulminatie si fumigatie iesite din comun, cat si cu iesirea de urgenta ferecata cu lanturi, doua indicii mari cat roata carului, pentru ancheta care avea sa urmeze, ca a existat o problema cauzala, inainte de declansarea incendiului. Dar episodul din Libertatea a cufundat totul intr-o baie de acuzatii si calomnii la adresa autoritatilor de sector, Guvernului PSD, secretarului de stat Raed Arafat, un om de o probitate si responsabilitate exceptionale, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, insistand pe efecte si parca ocolind cauzele, care au ramas oculte pana in ziua de azi.  

Am analizat cuvintele-cheie ale comentariilor in care a fost ambalat filmuletul de la Colectiv. Este primul pas intr-o ancheta sociologica de continut a unui text, pentru a-ti da seama de gandirea celor care l-au conceput si de directia in care vor sa miste perceptiile publice. Ele sunt: “filmari secrete”, “ascundere de guvern si procurori”, “musamalizare”, “s-au speriat”, “l-au ascuns” (filmul) etc. Adevarul e ca nu este nimic din toate acestea. Ce s-a intamplat la “Colectiv” a facut obiectul unui amplu film documentar, in primul an de dupa incendiu, realizat de Alexander Nanau, care a cuprins 14 luni de filmari si 8 luni de montaj. Acest documentar, care nu a spus probabil totul, dar nu a ascuns nimic din ceea ce a fost explicit si relevant, a avut premiera la Festivalul de la Venetia, in afara competitiei, si a fost selectionat si la prestigiosul Toronto International Film, unul din cele mai importante evenimente de acest gen din America de Nord, care au avut loc in septembrie. Deci cele ce au fost etichetate ca “secret”, “ascuns”, “musamalizare” etc. au fost niste secrete ale lui Polichinele care au fost cunoscute pe doua continente (sic!). Se pare ca intrigantilor de campanie le-au scapat aceste aspecte documentare de mare scrupulozitate si anvergura, care arunca in derizoriu cele cateva cadre expozitive ale filmuletului si comentariile tendentioase pe marginea lor, dar cu ridicole pretentii de posesoare ale adevarului. Totusi, ceva tot a ramas, ideea de nefinalizare a anchetei. Unde s-au dus toate informatiile procurorilor si serviciilor secrete?! Evident, catre seful Statului, Klaus Iohannis, care are in subordine institutiile de forta, si catre seful Guvernului, care a fost Dacian Ciolos, in prima varianta, asa-zisa “tehnocrata”, a “Guvernului meu”. Daca a fost ceva de ascuns, cel mai probabil piste care duc in directii neconventionale, care nu se doresc sa fie aflate, atunci acest lucru a fost blocat de Iohannis si/sau Ciolos, in primul an de la producerea sinistrului, cand probele au fost cele mai proaspete si mai usor de colectat, analizat si clarificat. Guvernul Ciolos a functionat in perioada 17 noiembrie 2015-4 ianuarie 2017.

         

NOTE________________________________

Nomina odiosa (lat.), Ovidiu, Heroide, XIII, 54: Nume odioase. Expresie folosita de Laodamia in scrisoarea catre sotul ei Proteslas, participant la razboiul troian. Ea semnifica nume care nu trebuie pomenite, deoarece evoca lucruri neplacute, provoaca repulsie.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: