Alegerile Prezidentiale, Turul Doi: Marele Salt: Recalibrarea PSD si Reinventarea Electoratului

Draga Sorine, te pripesti cu “concluziile”, dar te inteleg. In fond, excentricitatea de a fi mai “galben” decat culoarea politica galbena a liberalilor (neoliberali de conjunctura) are un precedent intr-o alta simbolistica, relativ similara, dar mult mai celebra: zicala de a fi mai catolic decat papa. Nici pomeneala ca ierarhia de scor din turul intai sa se reproduca in turul doi al alegerilor prezidentiale. Partida este departe de a se fi jucat, turul intai a fost doar o repriza de “incalzire”. Din previziune sunt omise cateva lucruri esentiale.

Stii care e cea mai mare vulnerabilitate a candidatului Klaus Iohannis? S-a dat atat de rotund si de gonflat, incat in turul doi se va sparge ca un balon supra-umflat. La fel de rupt de realitate este si “prognosticul” privind candidatul PNL, de 60-70% in turul doi. E o propaganda megalomana, care copiaza nefericit stereotipul electoral de dinainte de 1989. Iohannis si-a consumat toate resuresele de sustinere in turul intai. Inclusiv pe cele venite din diaspora. El nu mai are nici rezerve de unde sa fure. Candidatul PNL atata poate, limitele i s-au vazut in primul tur, in care a atras tot ce putea atrage. Toti votantii pro Iohannis au fost la vot. Iohannis nu mai are rezerve, poate doar sa mai ciuguleasca cateva procente de la sustinatorii candidatilor care nu au intrat in turul doi. Dar este exclus ca Iohannis sa obtina 50% plus unu din voturile turului doi.

Iata cateva argumente de nezdruncinat: (1) PSD de la motiunea de cenzura (pierduta sau facuta cadou? – ramane de reflectat!) nu mai este PSD de la alegerile prezidentiale. PSD s-a recalibrat din mers, pe datele reale de campanie ale adversarilor si pe asteptarile fierbinti ale electoratului. Exista o definitie a inteligentei, aplicabila candidatului stangii, Viorica Dancila, pe care candidatul dreptei, Klaus Iohannis, ori nu o stie, ori a ignorant-o: “Omul cu adevarat inteligent este cel care stie cand sa faca pe prostul”! Este aici o inteligenta de tip morometian. Nu spun ca a fost o tactica Dancila. Dar e cert ca “morometii” au citit-o corect si-i vor da voturile. E ca un fel de ”complicitate” sau de “cod secret”, pe la spatele Dreptei si Sistemului, intre electoratul si candidatul Stangii, care in turul doi va deveni al Majoritatii.

(2) Electoratul se va reinventa, ca mobilizare si voturi, in cele doua saptamani pana la turul doi. El isi stie cel mai bine suferintele si vede la fel de bine cine il apasa si cine il sustine. Nu va mai astepta ca Iohannis, imitandu-l pe Basescu, sa-l mai treaca inca o data prin iadul austeritatii. Austeristul cu cei multi si lafaitorul cu cei putini se afla, acum, in mainile majoritatii alegatorilor, care ii vor face felul electoral, in turul doi. Adu-ti aminte de amenintarea mocnita a lui Ilie Moromete, mormaita cand cu “fonciirea”: “Nu vor face ei asta… ca atunci…”. (3) Din ambalajul galben si cu fundita in care PNL si Iohannis si-au impachetat propaganda electorala duhneste al dracului de tare a gaze si petrol. Mirosul a ajuns si la nasul natiei, care poate profita de resursele energetice offshore sau poate ramane cu buza umflata, in functie de rezultatul alegerilor prezidentiale.

(4) Candidatii care au iesit din cursa au fost adversarii lui Klaus Iohannis, capul sistemului si considerat ex ante drept castigator detasat al alegerilor prezidentiale. Nu al candidatei prezidentiabile Viorica Dancila, despre care evaluari partidiste si sondaje de opinie sustineau in cor ca nu va intra in turul doi. Dancila doar ca premier a fost adversara partidelor din opozitie. Dar, o data intrata in opozitie, ea a devenit colega, conlucratoare politic cu fostii adversari. Din perspectiva alegerilor parlamentare anticipate, tintele comune ale opozitiei sunt PNL, Guvernul Orban si, mai ales, Klaus Iohannis, daca acesta va castiga al doilea mandat si va deveni un presedinte-premier, in stilul basescianist. Consecinta acestei reconfigurari strategice a esichierului va fi ca in al doilea tur opozitia nu va vota candidatul Klaus Iohannis. Motivul este foarte pragmatic si non-ideologic, ca fiecare partid din opozitie sa-si maximizeze sansele la viitoarele alegeri parlamentare, fapt care se poate intampla doar daca PNL va fi impiedicat sa obtina puterea executiva totala.

http://www.contributors.ro/fara-categorie/when-in-doubt-vote-johannis/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: