Comunismul britanic are doua fete, una laburista, cealalta conservatoare: In Britania europeana, europenii vor fi europeni si dupa Brexit. Imigratia din UE nu e acelasi lucru cu imigratia din afara UE, dupa cum camasa e mai aproape de corp decat haina

Premierul britanic conservator Boris Johnson

Este surprinzator sa descoperi comunismul acolo unde nu te asteptai sau te asteptai cel mai putin. Este chiar descumpanitor sa afli ca diferenta dintre comunismul britanic si cel sovietic tine de  abilitatile de manipulare, de a-l ascunde in primul caz si a-l demoniza in cel de-al doilea. Sunt multe semne de intrebare daca a meritat abandonarea comunismului de catre est-europeni si daca nu cumva chinezii au facut mai bine urmandu-si neabatut calea nationala si sistemul politic, deschise de Mao, reajustate de Deng si perfectionate de Xi.

Facand analogii si comparatii, ajungi la concluzia ca “longevitatea” conservatorilor britanici la guvernare, in pofida numeroaselor scandaluri politice si reculuri economice care au zguduit regatul, este asemanatoare tiraniei comuniste si ceausiste de la noi, de pana in 1989. Ca si britanicii au un guvern discretionar, care pana si cu parlamentul da de pamant, o nomenclatura compusa din printi, ducese si lorzi. Ca si ei au un printisor care cheltuie banii natiunii doar pentru ca este fiul tatalui succesor dinastic sau nepotul bunicii regina.    

Dupa chipul laburist, comunismul britanic si-a dezvaluit si un chip conservator, care sluteste sistemul politic al Regatului Unit. In urma cu cateva zile, Jeremy Corbyn, liderul laburistilor, aflat in campanie electorala pentru alegerile anticipate de deputati din 12 decembrie, a promis internet gratuit tuturor britanicilor, prin nationalizarea companiei de telecomunicatii BT. La randul sau Boris Johnson, liderul conservatorilor, a calificat promisiunile laburiştilor drept un „plan comunist nebunesc“.

Duminica insa, conservatorii premierului britanic Boris Johnson au dat si ei curs tentatiilor comuniste, declarand că, din ianuarie 2021, vor pune capăt tratamentului preferenţial pentru imigranţii proveniţi din Uniunea Europeană dacă vor câştiga alegerile parlamentare. “Întrucât ieşim din UE, avem o nouă oportunitate pentru echitate şi să facem astfel încât toţi cei care vin aici să fie trataţi la fel. Vom face sistemul nostru de imigraţie egal”, a declarat Boris Johnson.

In mod evident, proiectul de “imigratie egala” al conservatorilor britanici va lovi in europenism. Atat in europenismul populatiei din insula, cat si, mai ales, in europenismul populatiilor de pe continent. Acest nou tip de egalitarism exhala un miros politic de cel mai gretos comunism. Spre aducere aminte, vechiul egalitarism comunist est-european a lovit nimicitor, la toate capitolele, in elitele societatilor est-europene. Intre timp insa, aburii manipularilor politice s-au mai risipit si, spre linistea tuturor, trebuie spus ca “imigratia egala” este o aberatie. Ea face abstractie de factori majori, geografici, istorici, educationali, culturali, religiosi, calificare etc. In Britania europeana, europenii vor fi europeni si dupa Brexit. Imigratia din UE nu e acelasi lucru cu imigratia din afara UE, dupa cum camasa e mai aproape de corp decat haina.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/11/17/marea-britanie-conservatorii-vor-sa-puna-capat-tratamentului-preferential-pentru-imigrantii-din-ue-dupa-brexit–404431

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: