Alternativa Romaniei: Adaptarea de etapa a PSD

Foto: ro.wikipedia.org

Cat timp PSD a fost la Putere, PNL a fost Alternativa. Nu discut cat de viabila sau puternica a fost sau este una sau alta. Esential este ca trecand in Opozitie, PSD trebuie sa-si ia in serios rolul de a redeveni in cat mai scurt timp Alternativa. Este o necesitate politica si nationala, avand in vedere ca PSD este cel mai important partid din Opozitie al noii etape.

Pentru acest nou rol, PSD va trebui sa se schimbe. Prin reforma sau adaptare? Nu mi se par realisti termenii de “reforma” si “modernizare”, care ne tot bazaie suparator. Dupa 1989, Stanga s-a tot reformat si modernizat, ducandu-se spre Dreapta. Toti liderii PSD au avut roluri notabile in acest sens. Victor Ponta a reformat atat de mult PSD, incat l-a dus efectiv dincolo de Centrul Esichierului, tangentand sau chiar secantand semicercul Dreptei.

Foto: ro.wikipedia.org

Au fost, cred, fapte bune pentru acele vremuri, intrucat la Dreapta se afla aparatul de producere a profitului, de la care Stanga a fost smulsa brutal de catre Globalism, in scop experimental, care ulterior a fost transformat intr-unul de dependenta economica, apoi de colonizare. Dar la Dreapta se afla si spiritul national, care anima Natiunile impotriva internationalismului Stangii si, azi, contra Globalismului, care tinteste si Stanga si Dreapta.

Dar o data eliberata de Comunism si de ale sale avataruri – Internationalism, Lupta de Clasa, Abolirea Proprietatii Private – Stanga secolului XXI trebuie sa-si defineasca clar identitatea, care sa o distinga de Dreapta, un proces gradual, prin adaptari la fiecare etapa. Cand ma gandesc la “M…e PSD”, imi spun fara ezitare ca una din adaptari ar fi ca partidul sa-si schimbe denumirea, in acord cu o noua esenta, un nou scop si noi obiective.

Foto:ro.wikipedia.org

Pro Romania reprezinta un model anticipat si avansat de adaptare. Nu cred insa ca-si poate aroga un drept de a “reforma” PSD. De contribuit, da, ceea ce inseamna initierea de intalniri, discutii, cooperari, fara preconditii si excluziuni. Adaptarea trebuie sa vina din interiorul fiecarui partid. Cum s-ar putea adapta PSD? Un model de inspiratie ar putea fi cel francez, prin care presedintele Macron a facut din socialismul predecesorilor unul marsant, marsaluitor prin zona Centrului Esichierului, prin care atrage membri si simpatizanti si din Stanga si din Dreapta. E o revolutie, de depasire a vechii dihotomii.

Foto: ro.wikipedia.org

Ar mai fi exemplul german Alternativa pentru Germania (AfD), de la care poate fi luata forma, in care sa fie turnat un continut specific de Stanga, cat si ideea de “Alternativa” si unul din obiective, cel privind Natiunea. Alternativa pentru Romania sau Alternativa Romaniei ar putea fi un nume sugestiv, ca nou blazon pentru o noua social-democratie, mai bine zis pentru un segment, luand in considerare partajarea Stangii cu Pro Romania.  

Foto: pis.org.pl

Un alt model este cel polonez, Partidul Lege si Justitie. Cred ca o noua social-democratie, pe osatura PSD, care sa se numeasca Partidul Anticoruptie si Justitie ar incorpora in nume, doctrina si ideologie cele mai acute cerinte ale noii etape – lupta anticoruptie si egalitatea in fata legii. Pe de alta parte, si Globalismul ar ramane fara calul de bataie.

Exista insa si un model romanesc de adaptare, care pana la un punct a fost o solutie inteligenta de crestere si rebrenduire. PNL, ca despre el este vorba, cel din istoria recenta, fireste, nu cel actual, s-a promovat cu ajutorul a doi vectori proeminenti, in etapele lor de glorie. Unul a fost PSD, de a carei forta portanta s-a folosit prin alianta politica, prin celebrul fost USL. Retinem, deci, ca alianta poate fi o forta portanta. Un altul a fost PDL, pe seama caruia a crescut prin fuziune, pastrandu-si numele istoric. Deci, fuziunea poate fi o alta varianta de crestere.

Foto: ro.wikipedia.org

Pe Esichierul actual, doua partide ar putea fi in atentia PSD. Evident, Pro Romania, pentru o eventuala fuziune, si USR – foarte nesigur ca pozitionare ideologica, deocamdata fiind tinut in marja PNL cu ajutorul ancorei sau arcanului Plus – pentru o alianta. Sau fuziunea si alianta pot fi inverse. Oricum, USR trebuie luat in calcul. O alianta PSD-USR, cu un PSD adaptat noii etape, cu un tandem presedinte-premier, cu un candidat social-democrat la alegerile prezidentiale din 2024, si un candidat userist ca premier la alegerile parlamentare din 2020, ar putea fi o variant tentanta pentru ambele parti, chiar cu un decalaj pe termen lung pentru PSD si un avantaj USR pe termen scurt. Pare extravagant? Doar pare! Niciodata sa nu spui niciodata. Cu atat mai mult in politica, unde aliatii si adversarii nu sunt eterni, ci doar interesele sunt eterne. Mai ales cand e vorba de interesul national. Pe de alta parte, inactiunea sau expectativa nu sunt productive. Pentru a crea noul, de undeva trebuie inceput.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: