NATO: O alta “viata cerebrala” sau “prelevari pentru donare”?

Foto: Preluare dupa Agerpres (Reuters)

La a 70-a aniversare, senectutea NATO a devenit obiect de studiu si cercetare. Desi din motive si in nuante diferite, lideri ai unor tari membre importante din NATO sunt aproape de acord ca un punct trebuie pus. Trump, Macron, Erdogan sunt cele mai puternice voci privind “irelevanta”, “moartea cerebrala” si nemultumirile legate de sanctiunile americane impotriva aliatului turc. Ca si revolutiile, si aliantele par sa-si manace copii. URSS a patit acelasi lucru din partea aliatilor sai occidentali din WW2, impotriva globalismului hitlerismului.

Pentru ceea ce deocamdata este definita polisemantic drept “reforma” ( a da la reforma, a refonda etc.), NATO intentioneaza sa atraga un grup de “intelepti” pentru analiza si propuneri. Intentia va fi dezbatuta la summitul NATO de la Londra, din 4 decembrie. Summitul va fi unul in “viteza”, avand in vedere alagerile parlamentare britanice si pregatirile Marii Britanii pentru iesirea din Uniunea Europeana. Raportul cu propunerile de intentii va fi prezentat la summitul NATO urmator, care va fi in 2021.

Exista, in germene, cateva idei preliminare de “reforma”. Abordarea comerciala a NATO de catre SUA va fi se pare intarita, la Londra. Cheltuielile americane pentru intretinerea NATO vor fi reduse, in timp ce ale Europei vor creste corespunzator. Evident, schimbarea ponderilor in structura cheltuielilor militare ale NATO va atrage inevitabil dupa sine si schimbarea structurii deciziei, a mecanismului decisional din interiorul Aliantei.

O noua structura a deciziei a fost evocata in special de Franta, a doua (sau a treia, luand incalcul UK) putere nucleara din NATO, dupa SUA, si unica de pe continentul euro-comunitar. Un rol decizional va cere probabil si Turcia, ca a doua forta conventionala din NATO si pozitie strategica semnificativa pentru securitatea in Mediterana de Est, cat si prin controlul stramtorilor de legatura cu “lacul rusesc” Marea Neagra, care o face un bastion NATO impotriva Rusiei.

Insa daca NATO este in “moarte cerebaala”, el este irecuperabil, fiind disponibil doar pentru “prelevari donatoare”. Asta numai daca NATO nu va primi o noua “viata cerebrala”, care va insemna un alt “cap”. In actualul si apropiatul context al discutiilor privind “reforma” NATO, niciuna din aceste idei si posibilitati nu poate fi exclusa sau ignorata.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/11/27/nato-intentioneaza-sa-apeleze-la-un-grup-de-intelepti-care-sa-contribuie-la-reforma-aliantei–410257

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: