Londra/Summit NATO: Unilateralismul Articolului 5 nu garanteaza nimanui securitatea. Apararea colectiva este sinonima cu securitatea egala. Discriminarea confirma teza “mortii cerebrale”

Summitul NATO de la Londra pare sa fi suferit in ultimul moment o transformare de abordare. Ceea ce parea sa fie un summit in “viteza”, datorita problemelor din tara gazda (Brexitul, alegerile anticipate), s-a reconfigurat ca un summit al “tensiunilor”. Acestea din urma sunt nemaiintalnite si cruciale pentru increderea si solidaritatea interne, ale NATO.

De aceasta data, problema financiara, vesnic ridicata de SUA, nu va mai fi in centrul discutiilor. Europenii au decis, cu cateva zile in urma, ridicarea pragului cheltuielilor militare, dincolo de cota ceruta de presedintele american Donald Trump. Stereotipizarea acestei teme si la Londra va fi o batere a apei in piua, ori o abatere a atentiei. Problema esentiala este cea a securitatii egale, codificata prin Articolul 5 privind apararea colectiva.

SUA au mereu tendinta de a face din NATO o chestiune de uz unilateral, ca haina de parada sau manta de vreme rea, dupa cum ii dicteaza interesele si vremurile. Ori, acest unilateralism al Articolului 5 nu garanteaza nimanui securitatea. In mod paradoxal, discriminarea de catre Washington a securitatii turcilor, comparativ cu a polonezilor si balticilor, confirma teza Parisului privind “moartea cerebrala” a NATO. In fond, ce ar costa Statele Unite sa sustina politic ofensiva militara a Ankarei in nord-estul Siriei, pentru a indeparta atacurile teroriste ale militiei kurde YPG la adresa securitatii statului turc si crearea de catre fortele sale armate a unei zone de securitate la frontierele Turciei?

Toti ar avea de castigat. NATO pentru ca banii sai nu s-ar mai duce, via SUA, in gaura neagra a terorismului din Siria si din regiune, care invariabil este acelasi, in oricare din ipostazele sale, YPG sau Stat Islamic. Securitatea in Orientul Mijlociu ar creste. Ar fi dejucate eforturile de jonctiune intre teroristii kurzi si teroristii irakieni, ultimii jucand, mai nou, rolul fals si penibil de “demonstranti” de strada pentru “drepturile omului”. Vicepremierul american Mike Pence s-a dus pe furis in Irak, ocolind autoritatile irakiene, parca pentru a-i radicaliza pe “jucatorii” sai din zona si a-i asigura de “recuzita” pentru noile “roluri”.

NATO este indispensabila. Nu trebuie precupetit nicun fel de eforturi pentru a reinstaura impartialitatea Articolului 5 si multilateralismul securitatii colective. Acestea ar putea reprezenta miezul unui “nou multilateralism”. Este inadmisibila agenda dubla a SUA privind unilateralismul american si securitatea inegala ale NATO. Un lucru este cert, unilateralismul nu va destrama multilateralismul NATO sau NATO insasi. Beneficiile conceptuale si ideologice ale NATO sunt inegalabile. Ce “armata europeana”? NATO este in cea mai mare parte european. NATO este Europa. NATO este cel mai bun brand pentru apararea colectiva. Atlanticul este la fel de sensibil pentru securitatea SUA si Europei. Indiferent de modificarile din structura deciziei sau componenta membrilor NATO, aceasta structura multilaterala de securitate este cea mai buna varianta pentru securitatea Europei. Cu un cap european, NATO va iesi din „moartea cerebrala”. La summitul de la Londra sau dupa acesta, Alianta Nord-Atlantica s-ar putea reinventa. Sub acelasi nume. Dar pe pamant european.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: