Dupa 30 de ani de la Revolutie, unica certitudine este Democratia. Marea problema ramane Economia

Orice Revolutie implica marturii si probe contradictorii. Aceste incertitudini tin de subiectivitatea umana, mai ales cand ea apartine unor tabere opuse. Sa nu uitam un fapt esential, ca PCR a fost un partid de masa, cu peste 4 milioane de membri, care la randul lor aveau propriile familii sau faceau parte din familiile parintilor.

Masivitatea si indoctrinarea explica si rezistenta timp de trei decenii, mai ales in randurile celor vulnerabili social, a unor nostalgii populare dupa “paternalismul” vechiului regim (case moca, serviciu obligatoriu, educatie si sanatate gratuite etc.).

Interpretarile pot fi hazardante, dar atata timp cat ele sunt  impartasite de grupuri mari de oameni, trebuie ascultate cu toleranta si luate ca atare, fara a te lua dupa niciun index, care poate arata catre unii sau altii. Altfel, pentru oricare din tabere ar trebui, intr-o logica vindicativa, mai multe Canale, Lagare sau Siberii.

Mi se pare o chestiune de bun simt, care poate fi extinsa, ceea ce a spus Putin despre Lenin, de a nu fi scos din Mausoleul din Piata Rosie, atata timp cat exista mase mari de oameni care si-au legat aspiratiile si idealurile de acest revolutionar de profesie, dar si mase mari de oameni care, dupa 1989-1991, il contesta.

Un adevarat om de stat nu este un ravasitor al societatii, cum e un revolutionar, ci un stabilizator, fara a se lasa antrenat de niciun curent social opozabil sau antagonist, cu potential stihinic. Judecatile impartiale vor fi peste cateva generatii. Timpul lucreaza deja in aceasta directie si el nu poate fi de nimeni oprit. Acum, unica certitudine e democratia.

http://www.contributors.ro/cultura/%e2%80%9drevolutia-nici-n-a-existat-a-fost-o-lovilutie-%e2%80%9d-fragment-din-%e2%80%9dtragatori-%c8%99i-mistificatori-contrarevolu%c8%9bia-securita%c8%9bii-in-decembrie-1989%e2%80%9d/#comment-396963

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: