Romania, un proiect de tara conjugat: Accelerarea reconstituirii si dezvoltarii economiei nationale si amiabilizarea tuturor azimuturilor geopolitice

Imagini pentru poze despre proiecte dezvoltare inovare

Discursul lui Klaus Iohannis de la ceremonialul privind investirea sa de catre Parlament cu al doilea mandat de Presedinte al Romaniei mi s-a parut destul de echilibrat. Chiar circumspect. Cred ca evocarea din ajun a posibilitatii de defectare prin neparticiparea PSD a functionat. Ca nu s-a intamplat asa a fost un semnal conciliant si responsabil al PSD. Daca nu a inteles ca la razboiul pe care i l-a declarat PSD nu a raspuns cu razboi, putand sa defecteze investirea, va fi foarte rau pentru Iohannis. A continua sa dea cu dreptul in stangul va fi echivalent cu a-si da cu tesla in boase.   

Din discursul de investire al presedintelui Klaus Iohannis mi-au retinut atentia ideile privind depasirea marasmului tranzitiei si necesitatea unei noi etape de dezvoltare a Romaniei. Cred ca ele sunt general impartasibile. Insa pentru a fi implementate, cele doua idei au nevoie de doua motoare conjugate, corespunzatoare politicii interne si politicii externe. Dupa parerea mea, proiectele noastre de tara anterioare au fost unilaterale. Ele au mers fie cu un motor, fie cu un altul, desi sunt de nedespartit, servind simultan aceeasi “aeronava”. Daca nu vom cupla ambele motoare pentru a trage la doua proiecte de tara conjugate, intern si extern, riscam sa nu iesim din stadiul declarativ, sa ramanem sine die robii unui statu quo nociv, a carui esenta este establishmentara si normativa.  

Componenta interna a unui proiect de tara conjugat ar trebui sa fi politica guvernamentala de accelerare a reconstituirii si dezvoltarii economiei nationale. Acest lucru inseamna, prioritar si indispensabil, un fond suveran de investitii si dezvoltare. Pentru ca economia nationala sa duduie, din care vor decurge toate celelalte avantaje aditionale, locuri de munca, salarii competitive, educatie, sanatate, nivel de trai ridicat si celelalte, trebuie ca tara sa redevina un santier, pentru noi si numeroase capacitati de productie nationale. Dreptul de preeminenta al capitalului autohton este de la sine inteles. Componenta externa a proiectului de tara conjugat va trebui, inevitabil, sa fie o politica de amiabilizare a tuturor azimuturilor geopolitice. Prin prietenizarea vecinatatii apropiate si a tuturor azimuturilor geopolitice, vom atrage cele mai avantajoase investitii straine directe, dar vom recastiga si imensa piata traditionala din Est, pe care am pierdut-o neprofesionist dupa 1989.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: