Dorinta lui Orlando, acest politician rasfatat al democratiei: Un proiect politic nou, ropartizan

Teodorovici: Îmi doresc un proiect politic nou în centrul căruia să fie românii, dincolo de interesele partinice

Imi este simpatic Orlando. Este si motivul pentru care il individualizez prin al doilea prenume. Orlando are ceva exotic in el. Ca un pseudonim, din cele celebre politic, ales sau atribuit pentru o misiune. Nu imposibila, ci nationala. Ori, fiind inca intr-un context incarcat simbolic, ca un vestitor, amintind de cei trei crai de la rasarit.

Dar inaintea numelui si misiunii este stilul sau. Unul ironic, surazator, care il plaseaza cam la jumatatea drumului dintre partizanat si non-partizanat. Adica prin zona unui centru rectangular. A unei egale departari de partide, de stanga si de dreapta.

Orlando a scris, sambata, un text politic pe Facebook, care a atras atentia multor cititori si comentatori. Cred ca interesul, in crestere, de care se bucura respectivul logos al lui Orlando se datoreaza ideii sale centrale si momentului ales. Mai sunt cateva zile din acest an si circa doua luni pana la Congresul PSD. Este clar ca in timpul scurt care urmeaza, ideile social-democratilor trebuie sa-si gaseasca “nordul magnetic”, in functie de care sa se orienteze. Orlando ofera o busola.

Ideea centrala, dorita si comunicata de Orlando, se refera la “un proiect politic nou în centrul căruia să fie românii, dincolo de interesele partinice”. Ce vrea sa spuna? Un proiect politic nou poate insemna si o constructie politica noua? Adica un nou partid? Panromanesc sau ropartizan?

Este posibil un proiect politic deasupra intereselor partinice? Raspunsul istoriei este afirmativ. Vedem chiar un model istoric, autoreformat  si probat, de mare succes. Un altul, centrismul, este in curs de experimentare. In ceea ce spune Orlando disting doua restrictii, cand se refera la “demagogie, ca defect fundamental al democratiei” si la “abuzul asumării răspunderii fără simțul răspunderii”. Ultima judecata de valoare cred ca va face cariera cat timp va exista Guvernul PNL.

Bun, problema este cum vom substantia un nou proiect politic in centrul caruia sa se afla Romanii si Romania, care sa subordoneze orice interese de partid? Americanii au modelul bipartizan, care functioneaza doar pe anumite zone, in afara carora interesele de partid sunt prezente si puternice. Un proiect de centru, sa-l denumim “ropartizan”,  care pe toate cele 360 de grade de jur-imprejurul sau sa prioritizeze interesul romanesc, excluzandu-le sau periferizandu-le in acelasi timp pe cele ale partidelor, nu poate fi construit si adoptat decat tot intr-un cadru de partid.

Intrebarea si raspunsurile raman deschise, ca si modalitatile prin care ropartizanismul sa intruneasca consensul clasei politice. Insa timp prea mult nu mai este. Busola trebuie deblocata. Marginalizarea intereselor romanilor in favoarea intereselor partinice este o nesocotire si o dispretuire a electoratului. Cred ca acesta este un adevar cardinal, de consens. Snagovian, chiar.

https://www.g4media.ro/teodorovici-imi-doresc-un-proiect-politic-nou-in-centrul-caruia-sa-fie-romanii-dincolo-de-interesele-partinice.html

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: