O absurditate politica, costisitoare si sursa de instabilitate: Alegeri anticipate in an electoral

Foto: publicdomainpictures.net

Inteleg dorinta oportunista a PNL de a organiza alegeri parlamentare anticipate. Dar nu o aprob. Anticipatele vor fi o sursa de instabilitate politica si de costuri neplanificate. Generarea de instabilitate, deconcertarea alegerilor locale si abuzarea cheltuielilor din trimestrul doi, cu impact asupra cresterii deficitelor de etapa, sunt riscuri care nu trebuie sa fie ignorate de Guvernul Orban si Clasa Politica. In acelasi timp, alegerile anticipate sunt o absurditate in an electoral parlamentar.    

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan a transmis public semnalul de extrema urgenta privind alegerile anticipate. Potrivit acestui responsabil liberal, alegerile parlamentare anticipate vor avea loc cel tarziu in luna aprilie, cu cateva saptamani inaintea alegerilor locale. Ratiunea acestei urgente liberale este esentialmente oportunista. Cu cat alegerile vor fi mai repede, cu atat PNL isi va conserva prima sansa, pe seama deficitului politic si de imagine al PSD, in urma pierderii de catre acesta a guvernarii, prin demiterea prin motiune de cenzura a Guvernului Dancila. Daca vor fi la termen, in toamna, incompetenta, abuzurile si greselile Guvernului Orban vor iesi la iveala si il vor trage adanc in jos, iar PSD va avea timp sa-si revina, sa se organizeze si sa treaca la ofensiva.      

Fara concursul Opozitiei, intentia PNL de alegeri anticipate, simultan cu pastrarea guvernarii, este din start sortita esecului. Pentru PNL va fi o adevarata provocare sa gasesca momeala potrivita. Desigur, anticipatele vor avea loc cu usurinta, fiind chiar inevitabile, daca Guvernul Orban isi va da demisia sau va fi demis. O asemenea posibilitate este total inacceptabila pentru PNL, care isi va vedea compromise iremediabil sansele de a continua sa guverneze dupa anticipate. Strategia PNL de a intari autoritatea si sansele Guvernului Orban este prin urmare cea mai potrivita posibil. Guvernul Orban nu va risca nici demisia, nici motiunea. Totusi, in aceste conditii undita anticipatelor aruncata de PNL spre Opozitie va ramane goala. Probabil ca la bataie va scos potentialul electoral al presedintelui Klaus Iohannis, care are de unde pierde, fara a-si pune in pericol majoritatea, oricand revalidabila pe termen mediu. La scrutinul prezidential a obtinut un scor devastator pentru PSD si candidata sa Viorica Dancila. Plus ca de regula primul an de mandat prezidential este unul de “miere” sau, oricum, departe de a fi “amar”. Daca, teoretic, in lunile urmatoare ar fi din nou alegeri prezidentiale, KWI ar obtine tot un scor majoritar, castigandu-le. Aici ar putea fi argumentul pentru anticipate si posibilitatea de resetare a statului, evocata de KWI.  

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: