Raidurile mortii: In Irak, dreptul de preemptiune privind protectia vietii apartine irakienilor. Americanii au ucis 25 de irakieni pe teritoriul irakian

Mark Esper si prerogativa de a ucide „aliati” irakieni

Secretarul american al apărării Mark Esper a declarat joi că există indicii că Iranul sau forţele pe care le sprijină ar planifica noi atacuri. “Dacă se întâmplă asta, vom acţiona şi (…) vom lua măsuri preemptive pentru a proteja forţele americane, pentru a proteja vieţile americanilor”. Declaratia lui Esper, care nu este o sursa de drept, ca orice alta declaratie politica, echivaleaza cu “dreptul” de a ucide, acordat americanilor impotriva irakienilor, care se afla la ei acasa, pe teritoriul irakian.   

Fara indoiala ca este convenabil sa pui miscarea de eliberare irakiana pe seama Iranului, cu care SUA se afla in conflict. Este o tactica a Casei Albe si a Pentagonului de a ascunde sau abate atentia ca “aliatul” american ucide in masa irakieni, care se folosesc de dreptul legitim de autoaparare nationala si de protest specific impotriva prezentei si actiunilor trupelor SUA in Irak. Americanii au intreprins deja raiduri ale mortii in spatiul aerian al Irakului, prin care au ucis 25 de irakieni.  

Vietile irakienilor conteaza. Aspiratia lor de libertate este conforma Cartei ONU si dreptului international. Miscarea de eliberare nationala a Irakului, vizand controlul suveran al teritoriului si petrolului irakian, se bucura de sustinerea vecinilor, a regiunii si a comunitatii internationale. Orice atac american, de ucidere de irakieni risca sa starneasca o furtuna a dezaprobarii colective regionale (dar nu numai). Declaratia de ostilitate a oficialului american Mark Esper este o instigare la crime de razboi si impotriva umanitatii. Ea zgandara irational riscul faustian, ca de ucenic vrajitor, de a declansa forte pe care sa nu le mai poata controla si sa i se intoarca fatal impotriva. “Joaca” maligna a lui Mark Esper cu vietile irakienilor este cu atat mai reprobabila cu cat “maestrul” sau, presedintele Donald Trump, a sustinut fara echivoc ca iubeste pacea. Daca dorinta lui Trump de a aduce acasa soldatii americani este reala, acum este momentul. Accesul la petrolul irakian se poate face dupa regulile Natiunilor, nu ale Globalismului, care impune „tratate inegale”, care amintesc de cele din timpul razboaielor anglo-chineze ale opiului (sec. XIX).

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2020/01/02/esper-exista-indicii-ca-iranul-fortele-pe-care-le-sprijina-ar-planifica-noi-atacuri–427006

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: