O vulnerabilitate circulara a SUA: Deficitul de credibilitate internationala a lui Donald Trump

Donald Trump/ Foto: Flickr/ Gage Skidmore

Unele reactii politice atrag uneori atentia publica asupra a ceea ce de fapt se vrea sa ramana cat mai ascuns. In acest paradox se inscrie si reactia de vineri a presedintelui american Donald Trump. El si-a dezvaluit prin aceasta o vulnerabilitate ca de calcai al lui Ahile, care pare sa fi fost atins in plin de sageata ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului.

Lumea a ramas surprinsa de retorica acuta a lui Trump, care a parut sa confirme ca i-a fost nimerit punctul dureros pe care il reprezinta accelerata sa decredibilizare internationala. Dar si de faptul ca liderul de la Casa Alba nu a vorbit doar in numele sau ori al Americii. Asa cum este normal. El a vorbit si in numele Europei, dupa care a parut ca se ascunde. La acest lucru a recurs si altadata. Ori, cel putin, prin invocarea europenilor a incercat sa dea consistenta unei declaratii americane irelevante.

În cursul unei rare predici rostite la moscheea Mosalla din Teheran, ghidul suprem al Iranului  a denunţat “clovnii americani” care mint, potrivit lui, în “cel mai vicios” mod posibil. El i-a blamat si pe europeni pentru faptul că sunt “valeţii” Statelor Unite în dosarul nuclear. Predica sa a fost întreruptă de sloganurile ”Moarte Americii” şi ”Moarte Israelului”, strigate de mulţimea care a ieşit din moscheea de pe esplanada din jur, potrivit imaginilor transmise de televiziunea publica.

Trump a reactionat spontan si amenintator la adresa lui Khamenei, ca atunci cand cineva iti atinge o zona vulnerabila. “Aşa-numitul ‘lider suprem’ al Iranului, care nu mai este foarte suprem în ultima vreme, a spus lucruri neadevărate despre Statele Unite şi Europa”, a scris Donald Trump pe Twitter, fara sa concretizeze sau sa aduca argumente. “Economia lor se prăbuşeşte şi poporul lor suferă (in ambele cazuri din cauza sanctiunilor economice ilegale si imorale ale SUA, n.m.). Ar trebui să fie foarte atent la cuvintele sale!”, a adăugat Trump , referindu-se la economia iraniana, poporul iranian si liderul lor spiritual.

Presedintele american Donald Trump nu poate sa mai ascunda ca se confrunta cu o decredibilizare in crestere si de neoprit. El este autorul unei suite, ce pare  nesfarsite, de actiuni ilegale si imorale, pentru care intern si-a atras un proces de impeachment si extern o dezaprobare globala.

Asasinatele internationale (recent, Trump a ordonat uciderea generalului iranian Qassem Suleimani, un erou al antiterorismului si antiglobalismului), ocupatia militara de catre SUA a unor tari sau a unor parti din acestea (Afganistan, Irak, Siria) si sanctiunile economice americane aplicate unor state si lideri care resping Globalismul sunt incalcari flagrante ale dreptului international. Unele acte militare internationale ale SUA sunt calificate crime de razboi sau crime impotriva umanitatii.  

Este neindoielnic ca decredibilizarea externa a unui lider intern sau regim politic, probata printr-o suita de inadvertente scandaloase, care lezeaza adevarul, dreptul si bunele practici internationale, se poate rapid si ireversibil materializa intr-o vulnerabilitate circulara. Circularitatea riscului de decredibilizare internationala poate sa izoleze si sa sanctioneaze imaterial o tara, dar cu efecte materiale devastatoare, comparabile cu ale unui razboi sau razboi civil pe teritoriul tarii respective. Privind extrem de paguboasa decredibilizare a administratiei trumpiste a SUA, impeachmentul ar putea fi salvator.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2020/01/18/trump-ii-cere-liderului-suprem-iranian-sa-fie-atent-la-cuvintele-sale–434264

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: