Alegeri anticipate: Toate partidele trec in opozitie?!

In opinia mea, solutia la problema alegerilor parlamentare anticipate este complexa si complicata. Cele doua caracteristici sunt date de raportul fluid de forte politice parlamentare, cat si de faptul ca ne aflam in an electoral. Din acest motiv, modul in care vor fi convocate alegeri anticipate este sau ar trebui sa fie extrem de preocupant, sa fie trecut prin cat mai multe filtre de analiza posibile. Cred ca trebuie sa fim atenti la ce precedent cream.

In mod cert, convocarea alegerilor anticipate va crea un pasiv, care se va incerca sa fie decontat adversarului, cu consecinte electorale. Marturisesc ca imi displace ideea de alegeri anticipate, care incumba instabilitatea si viciul de “abonare”. Ceea ce spune Constitutia despre procedura anticipatelor se incadreaza intr-o situatie de guvernare imposibila. Niciun partid nu poate face o majoritate de guvernare, toate partidele fiind in opozitie, unde se afla si majoritatea! PNL, aflat la guvernare, nu poate face o majoritate. Din aceasta cauza nu vine cu nicio lege si guverneaza prin ordonante. Insa guvernarea prin ordonante, care din exceptie devine regula, este nedemocratica.

Nici PSD, aflat in opozitie, nu cred ca mai este capabil sa construiasca o majoritate. Cu tot optimismul de conjunctura afisat de social-democrati in privinta trecerii motiunii de cenzura, am foarte mari indoieli ca acest lucru se va si intampla. In acest caz, situatia va fi limpede, nici PNL si nici PSD nu pot crea o majoritate de guvernare functionala. Acest stau quo este nefunctional si inacceptabil. El trebuie depasit. Intrebare foarte spinoasa este: “Cum?”.

Ceea ce presedintele Klaus Iohannis declara pe acest subiect arata ca nici el nu stie, deocamdata, care va fi solutia. Dar tine mortis atat la anticipate cat si la o guvernare liberala. Acest lucru seamana cu dorinta de a fi si in caruta si in teleguta sau, altfel spus, cu vointa de a controla totul, in toate situatiile, ca intr-un sistem monopartid, cu partid-stat.

In momentul de fata, declansarea alegerilor anticipate pare sa fie legata de doua variante, trecerea motiunii de cenzura a PSD sau demisia premierului PNL, Ludovic Orban. Daca, foarte probabil, motiunea nu va trece, ar urma ca premierul Orban sa demisioneze. Nu pentru o remaniere si un Guvern Orban 2, remanierea fiind deja anuntata ca respinsa,  ci pentru a crea o criza politica prin care sa forteze alegerile anticipate. Prin provocarea deliberata a unei crize politice, din calcul politicianist si electoralist, Iohannis si Orban vor intra pe un teren politico-electoral ultraseismic.  

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: