Metropola britanica, amagiri pentru potentialele colonii africane: Ministrul de Interne Priti Patel il contrazice pe premierul Boris Johnson: “Oamenii inaintea pasapoartelor” nu inseamna o imigratie laxa si populista, ci selectie riguroasa si meritocratica

Boris Johnson, Primul-Ministru al Marii Britanii

Cu mai putin de doua saptamani pana la iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, premierul britanic conservator Boris Johnson accelereaza masinaria propagandei globaliste pentru a compensa pierderile de inteligenta din emisfera nordica cu atrageri de inteligenta din emisfera sudica.

Aceasta noua strategie a UK in materie de rezidenta si forta de munca straina, cu impact fundamental pentru recrutarile de resurse umane de catre corporatiile britanice, a fost anuntata de catre Boris Johnson la un summit cu invitati lideri africani la Londra, care se asteapta sa se încheie cu acorduri comerciale între companii britanice şi africane de 6,5 miliarde de lire sterline (7,6 miliarde de euro).

In contextul summitului economic britanico-african, printre ai carui participanti s-au numarat preşedintele egiptean Abdul Fattah al-Sissi şi presedintele kenyan Uhuru Kenyatta, şeful executivului de la Londra şi-a exprimat voinţa de a face din Regatul Unit un investitor major în Africa. Premierul Boris Johnson a subliniat ca ieşirea Regatului Unit din UE la sfârşitul acestei luni va marca o „deschidere” mai mare faţă de imigranţii africani si o încheiere a tratamentului „preferenţial” faţă de imigranţii europeni.

“Punând oamenii înaintea paşaportului lor, vom fi în măsură să atragem cele mai bune talente”, a marcat aparent populist premierul britanic, lasand impresia ca sistemul de imigratie va fi mai lax si mai permisiv cu imigrantii africani. In realitate, el nu a facut decat sa relanseze o veche si amagitoare politica coloniala a metropolei britanice. Doar ambalajul geopolitic al noului Globalism este diferit, despre care se spera ca ii va amagi  pe unii lideri africani, asa cum in timpurile de glorie ale Imperiului Britanic au fost incantati cu margele colorate din sticla sau cu alte lucruri fara valoare. Metodele de negociere ale Globalismului, de la cele cu pistolul pe masa in Vestul salbatic si in lumea a treia pana la tot felul de tertipuri, tergiversari si blocari in timpul celor de negociere a Brexitului, nu lasa loc de niciun fel de sperante sau utopii ca negocierile cu africanii vor fi altfel.

Cuvantul „talente” din logosul premierului britanic este unul cheie. In spatele lui se ascunde o ingrijorare profunda fata de deficitul in crestere de inteligenta si creativitate al Globalismului. Acesta din urma se simte din ce in ce mai ocolit de capitalul de inteligenta si creativitate, in favoarea crescanda si ireversibila a Natiunilor. Este imposibil ca Regatul Unit al Marii Britanii sa compenseze in vreun fel inteligenta din emisfera nordica. Nici prin inteligenta artificiala, despre care se face mult zgomot propagandistic. Dar nu e decat o agitatie bombastica, vida de valoare reala, cu care va trebui sa ne obisnuim, ca fata de orice va veni din aceasta zona insulara. Cel putin, respectiva compensatie de inteligenta dorita de Londra nu se va intampla in urmatoarele cateva decenii, cand se va decide, pentru cateva secole, noua ierarhie economica mondiala.

Corporatiile universitare, stiintifice si economice britanice cunosc la perfectie acest adevar, motiv pentru care se inghesuie sa recruteze cat mai multa inteligenta est-europeana. Nu cred ca acest interes va slabi in urmatorul deceniu. Precizarile ministrului britanic de Interne, Priti Patel, care e de resortul imigratiei si si-a contrazis premierul, au fost ca o galeata cu apa rece turnata peste afirmatiile infierbantate propagandistic ale sefului executivului londonez. Patel a atentionat ca Regatul Unit trebuie să implementeze un sistem de imigraţie pe bază de puncte, asemanator celui australian, până la sfârşitul acestui an, cand expira perioada de tranziţie post-Brexit. “Trebuie să producem schimbări, iar companiile trebuie să fie pregătite pentru oprirea la sfârşitul acestui an a migraţiei necontrolate a persoanelor slab calificate. Există o cerere clară pentru angajaţi talentaţi şi calificaţi din întreaga lume şi este necesară reducerea numărului imigranţilor slab calificaţi care vin în Marea Britanie, de aceea situaţia trebuie să înceteze la sfârşitul acestui an”, a anticipat o sursa raportul de informare pe care ministrul de Interne intentioneaza sa-l faca Guvernului Boris Johnson.  

Conform sistemului pe puncte practicat în Australia, acordarea vizelor imigranţilor care doresc să se angajeze în această ţară se face pe baza unei evaluări ce ţine cont de nevoile de forţă de muncă ale Australiei, fiind avute în vedere criterii relevante precum nivelul de educaţie, cunoaşterea limbii engleze sau experienţa profesională, în final solicitantul primind viza dacă atinge un anumit punctaj minim. Asadar, imigratia pe baza de puncte va fi una exclusiv meritocratica. Ea nu are nimic de-a face cu imigratia bazata pe prietenii geopolitice, populism, permisivitate, laxitate, ci cu competitivitatea fortei de munca straine, cerute de standardele tot mai inalte ale companiilor, in cantitatea si structura dictate de piata muncii britanice (ca si peste tot in lume, de altfel).    

Priti Patel, Ministrul de Interne al Marii Britanii

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2020/01/20/boris-johnson-regatul-unit-va-fi-mai-deschis-fata-de-imigrantii-africani-si-incheie-tratamentul-preferential-fata-de-europeni–435103

https://www.hotnews.ro/stiri-international-23612055-marea-britanie-pregateste-introducerea-rapida-unui-sistem-imigratie-baza-puncte.htm

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2020/01/20/guvernul-britanic-are-in-vedere-introducerea-mai-rapida-a-sistemului-de-imigratie-pe-puncte–435240

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: