Pompeo, vizite (relaxate?) la Londra si Kiev, in plin proces privind destituirea lui Trump: Amestecul SUA blocheaza relatiile Ucrainei cu Rusia, desi ar trebui sa fie la fel de speciale ca cele britanico-americane    

Mike Pompeo se va deplasa la Londra, apoi la Kiev, în plin proces pentru destituirea lui Trump

Sa fie oare un semnal de happy-end pentru procesul de destituire al presedintelui american Donald Trump faptul ca secretarul sau de stat, Mike Pompeo, urmeaza sa se deplaseze saptamana viitoare la Londra si Kiev, aparent cu o relaxare de parca nimic nu s-ar intampla? Cand sabia lui Damocles, aflata deasupra Administratiei, se afla si deasupra sa? Cand soarta Casei Albe se afla sub semnul evenimentelor, care sunt cosmarul politicienilor, cum l-a definit premierul britanic Harold Macmillan, intr-un raspuns catre un ucenic – “evenimentele, draga baiete, evenimentele!”? Mai cu seama al unui un impeachment sau, eventual, al celui care ii va succede lui Trump?   

In fine, pe acest teren de incertitudine, chiar de “ilegitimitate” a presedintelui, cum acuza unele voci critice care sustin ca Trump ar fi trebuit sa se autosuspende din functie, pentru a se garanta independenta justitiei in raport cu executivul si impartialitatea procesului, secretarul de stat american Mike Pompeo se va afla la Londra pe 29 ianuarie, unde se va întâlni cu premierul Boris Johnson pentru „a reafirma relaţia specială” dintre cele două ţări aliate şi „a discuta despre modalitatea de a extinde şi aprofunda legăturile comerciale” după Brexit, prevăzut pentru sfârşitul lunii ianuarie, a anunţat vineri Departamentul de Stat într-un comunicat. Administraţia Trump, care susţine activ Brexitul, dorit şi pus în aplicare de şeful guvernului britanic, i-a promis Londrei un acord comercial bilateral „enorm” şi „magnific”, însă negocierile se anunţă dure în pofida apropierii afişate de miliardarul republican şi liderul britanic conservator.

Apoi, in 30-31 ianuarie, Mike Pompeo se va afla la Kiev, unde se va întâlni cu preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenski şi cu miniştrii afacerilor externe şi al apărării, „pentru a sublinia susţinerea americană pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit Departamentului de Stat. De fapt, SUA, care in 2014 au instrumentat lovitura de stat de la Kiev (Maidanul), se amesteca cu tupeu in politica interna a Ucrainei, incalcandu-i politic si militar suveranitatea, cu survoluri militare care ajung uneori pana in estul prorus ucrainean, incitand la continuarea violentelor si razboiului civil si blocand normalizarea relatiilor ucraineano-ruse. Cam asta se ascunde in marota Washingtonului privind Kievul,  cand geopolitic sunt de facto doua Ucraine, de Est si de Vest. Plus ca in cea de Vest sunt mai multe “Ucraine”, formate din teritorii smulse de URSS de la vecini din Europa Centrala si de Est, in al doilea razboi mondial, din motive de siguranta strategica si de tampon fata de agresiunea hitlerista. Desi ratiunile strategice si de razboi au incetat si URSS nu mai exista, teritoriile non-ucrainene incorporate de comunism Ucrainei nu au fost restituite tarilor europene de drept, care acum fac parte din NATO. Pe de alta parte, relatiile ucraineano-ruse ar trebui sa fie la fel de speciale ca cele britanico-americane, din punct de vedere istoric, lingvistic, cultural, si chiar si mai mult, al unei puternice inrudiri etnice. Ele continua insa sa fie blocate abuziv de SUA. Daca relatiile speciale britanico-americane vor avea castig de cauza, in urma divortului UK-UE, este de asteptat ca si cele ucraineano-ruse sa se bucure de aceeasi egalitate de sanse, cel putin printr-un acord comercial bilateral la fel de “enorm” si de “magnific” ca cel potential dintre SUA si UK.     

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: