Derapare de pe taramul diplomatiei deferente: Caracterizarea insultatoare a Romaniei ca avand o “cultura endemica a coruptiei” (Zuckerman) pune in  umbra rolul culturii respectului de fundament al relatiei parteneriale strategice americano-romane

Adrian Zuckerman/ Foto: G4Media.ro

Nu e nevoie de o scolire in stiinta si arta diplomatiei pentru a sti ca relatiile echitabile sunt cele mai durabile. Aceasta cerinta este elementara si cunoscuta la toate nivelurile, de le cele interindividuale pana la cele internationale. Cu toate acestea, se pare ca din nou am fost blagosloviti cu un ambasador american care ignora acest lucru fundamental.

Ambasadorul SUA in Romania, Adrian Zuckerman a afirmat, într-un interviu pentru Ziarul de Iași, că România era cunoscută ca având o cultură endemică a corupției, iar SUA au promis că îl vor ajuta pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, cu tot ceea ce este nevoie pentru combaterea corupției, față de care nu vor avea nicio toleranță. În același timp, una dintre cele mai mari priorități este și traficul de persoane, pe care SUA îl consideră respingător.

Ii admir pe diplomatii care isi lauda etnia, rasa si tara, este in dreptul si misiunea lor sa o faca. Cu atat mai mult, in cazul special etno-natio-rasial al ambasadorului american Adrian Zuckerman. Dar sub nicio forma nu sunt de acord ca ridicarea si proslavirea in ale “desteptaciunii unice” si “suprematiei alese” a unei natii sa se faca prin coborarea si demonizarea altei natii, prin culpabilizarea si prostirea ei, in scop subjugator, de dominare cvasicoloniala.

In acest obiectiv anacronic se inscrie si caracterizarea insultatoare a Romaniei, care ar avea o “cultura endemica a coruptiei”, potrivit lui Zuckerman, o atribuire in mod evident culpabilizatoare, care tinteste imixtiunea politica. Pur si simplu, ambasadorul SUA in Romania a derapat de la diplomatia deferentei, punand in  umbra rolul culturii respectului de fundament al relatiei parteneriale strategice americano-romane. El trebuie ajutat sa revina cu picioarele pe taramul diplomatiei  respectului reciproc, in relatiile interstatale bilaterale. Zuckerman a vorbit aiurea-n tramvai si cand s-a dat drept parte a executivului sau justitiei, evocand “nu vom avea nicio toleranță.” Aceasta substituire potentiala ne trimite cu gandul la filosofia senecana, unde aflam ideea ca cineva care nu este in drept vorbeste in numele altuia ar putea sa fie un controlor total si un substituitor efectiv ilegal al entitatii respective.  

Aceasta abordare neconforma se inscrie de asemenea in ceea ce ministrul roman al Justitiei a criticat la reuniunea Jai de la Zagreb, privind paralelismul si dublul standard in evaluarea justitiei si statului de drept. Predoiu a cerut un singur standard pentru toata lumea si ca ”toate statele UE să combată corupția cum o face România.” Poporul roman are o cultura a demnitatii. Nimanui nu i se permite sa o calce. Fara demnitate nu exista libertate. Trebuie facut in asa fel ca si Zuckerman si orice ambasador american sa afle acest lucru.   

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: