“Nimeni nu iese”: Incalcarea carantinei de la Wuhan, risc major de  extrateritorializare a epicentrului coronavirusului gripei chineze

Presedintele american in exercitiu Donald Trump

Cordoanele sanitare, instituite in situatii de epidemie sau pandemie, sunt foarte stricte si reglementate national si international. Orasul chinez Wuhan se afla sub incidenta carantinei din cauza gripei virale, pentru a preveni pe cat posibil raspandirea coronavirusului cauzator.

In acest context, SUA au anunţat, duminică, organizarea evacuarii personalului diplomatic şi altor cetăţeni americani din epicentrul gripei chineze, printr-un zbor direct de la Wuhan la San Francisco, care va fi trimis marţi, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Insa aceasta intentie a Washingtonului comporta riscuri majore de extrateritorializare a epicentrului coronavirusului, daca va fi realizata. Ultimul cosmar ar fi migratia epicentrului gripei virale. Riscul de pandemie ar creste exponential, o data cu cel de noi mutatii genetice, care vor ingreuna eradicarea.  

De ce doreste presedintele american Donald Trump o extractie riscanta, la limita preventiei si legalitatii, a americanilor expusi la gripa chineza, cand cei mai buni epidemiologi si cele mai bune facilitati de tratament au fost mobilizate la fata locului? China detine istoricul complet si cele mai avansate cercetari privind coronavirusul. Criza creeaza solutia, asa cum functia creeaza organul.  

Raspunsul trebuie cautat in contextul juridic, de impeachment, si electoral, de alegeri prezidentiale, din SUA. Donald Trump nu are cum sa nu fi observat oportunitatea unei “autoeroizari” prin scoaterea americanilor din blocada carantinei de la Wuhan. Riscurile si costurile pot fi enorme.

Un astfel de act de auto/eroizare l-ar scuti de destituire si i-ar da acceleratie si avans in cursa electorala. Psihologia lui Trump e de a castiga mereu, cu orice pret. Pretentia de perpetuu invingator este prapastioasa. Castigul care este depasit de costuri nu mai este castig. Partea proasta e ca, mai devreme sau mai tarziu, orgoliul iti da un branci in directia gresita. Acest pericol il paste si pe Trump.

Daca fortarea carantinei “Nimeni nu iese” si aducerea acasa a americanilor de la Wuhan, potentiali infectati sau purtatori de coronavirusi, va avea consecinte epidemiologice in SUA, aratand ca de fapt au fost importate focare de gripa chineza, evolutia politica si electorala a lui Donald Trump va lua o turnura foarte neplacuta pentru acesta. Va fi o dovada ca orgoliul i-a dat un branci in directia fatala.    

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: