Despre denumirea post-fuziune a USR-PLUS

Dacian Cioloş şi Dan Barna

Consiliul Naţional PLUS a acordat Biroului Naţional un mandat pentru a începe discuţia despre fuziunea cu USR. Oare la ce nume post-fuziune se vor fi gandit liderii celor doua formatiuni? Framantarile si emotiile privind numele de botez sunt aceleasi ca la orice nou-nascut.

O varianta ar fi alaturarea celor doua denumiri intr-una singura, adica pastrarea actualei denumiri USR-PLUS. Cred ca ar fi prea lunga. O alta ar fi de combinare selectiva, prin adaugarea la PLUS, care mi se pare inspirata, a unui cuvant din USR, respectiv UNIUNEA sau ROMANIA. Variantele rezultate ar fi UNIUNEA PLUS (UP), ROMANIA PLUS (RP)  sau PLUS ROMANIA (PR). Sau, folosind initialele, prefixate cu cea de la Partid, ar fi PUP – ori simplu UP, cand spui uniune nemaifiind nevoie sa spui si partid (v. UDMR) -,  PRP, PPR.

De ce aceste consideratii? Pentru ca acel “SALVATI” mi se pare prea fesenard, amintind de inceputurile democratiei si reformei, in urma cu 30 de ani. Cred ca epoca salvationista a fost de mult depasita, prin intrarea in UE si NATO. Ar trebui o denumire mai actuala, mai de etapa. Cum ar fi inlocuirea lui „SALVATI” cu „REFORMATI”, de pilda. Un imperativ mereu actual. Desigur, pot fi obiectii privind transferurile reciproce de brand si de impunere a celui dominant. In acest caz, s-ar putea lua doua cuvinte de la USR, UNIUNEA si ROMANIA, si cel de PLUS de la formatiunea actuala cu acelasi nume. Rezultatul sau una din combinatii ar fi UNIUNEA ROMANIA PLUS. Cred ca noul partid care va rezulta din fuziunea celor doua noi partide are un mare viitor, de aceea numele lui trebuie sa fie sugestiv, pe masura perspectivei dorite si posibile. Aceste randuri sunt un crochiu spontan de idei, pentru analiza si inspiratie.

PS/NB: Perceptia poate ma insala, dar, privind poza atasata, ea imi transmite o ascendenta a lui Ciolos, probabil datorata circulatiei lui in institutiile europene. La impartirea functiilor s-ar putea sa fie probleme! Mai ales in privinta asumarii celei de presedinte al partidului!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: