Reevaluarea strategiei-tinta, pentru un an electoral normal: Urgenta opririi „anticipatelor” unilateraliste si neconstitutionale. Tactica circumstantiala a semaforului verde pentru Guvernul PNL Orban 2

Deadline-ul alegerilor parlamentare, din acest an electoral, este in toamna-iarna. Ca si cel bancar, el nu poate fi devansat discretionar/ Foto: pixabay.com/ro

As mai adauga o nuanta de interpretare la Art. 103. Dupa parerea mea, dispozitiile acestui articol constitutional se refera la situatia de dupa incheierea unui ciclu electoral si dupa alegeri parlamentare la termen. Imi este greu sa accept ca legiuitorul ar fi avut in vedere exceptia, adica anticipatele, si nu regula, respectiv alegerile la termen. In interiorul actualului ciclu electoral, care se apropie de incheiere, exista un partid care detine majoritatea, cred relativa, daca-mi amintesc bine, dar si o majoritate absoluta de stanga functionala – PSD, Pro Europa, Alde, nemaivorbind de adaugarea Udmr – care, dincolo de unele fluctuatii conjuncturale, a fost reconfirmata la scor decisiv la motiunea de cenzura impotriva Guvernului Orban.

Pe aceasta situatie de aritmetica parlamentara actuala, post-motiunea de cenzura din februarie 2020, care este perfect consonanta cu aritmetica electorala din decembrie 2016, alegerile anticipate sunt nejustificate, ies din dispozitiile constitutionale. De aceea cred ca datoria PSD este sa apere prevederile Constitutiei si sa impiedice alegeri anticipate neconstitutionale. Pe de alta parte, nu stiu daca in an electoral, al alegerilor locale si parlamentare la termen, se poate vorbi de alegeri “anticipate”. Probabil ca de o decalare de calendar convenita majoritar, daca este intemeiata, da!, dar aceasta ar fi o situatie care nu ne-ar transpune in litera si spiritul dispozitiilor privind alegerile anticipate. Ori, fortarea “anticipatelor” ar fi definitia perfecta a arbitrariului si politicianismului Cotroceniului.

Alegeri decalate cu 5-6 luni inainte de termen nu aduc un castig de oportunitate pentru electorat si majoritatea parlamentara, ci doar unul unilateralist, pentru un partid minoritar, de circa 20% dupa propriile evaluari liberale, ceea ce ar fi un lucru neserios si de neluat in seama. In aceste conditii, cred ca e necesara o reevaluare de strategie a PSD, prin care sa acorde vot de investire Guvernului Orban 2, evitand astfel controversatele “anticipate”, dar lasandu-l totodata sa-si “rupa gatul”, fapt inevitabil, in alegerile la termen. Reevaluarile, care uneori pot fi foarte rapide, in functie de fluiditatea schimbarilor, sunt un indicator de flexibilitate si inteligenta politica, de adaptare si readaptare continue la dinamica mediului. Sesizarea CCR privind delictul prezidential de neconstitutionale prin renominalizarea lui Orban ramane o necesitate imperioasa, dar ea ramane o speta cu solutionare in asteptare, despre care nu stim cat va dura, insa intre timp ceva trebuie facut pentru a opri bulgarele anticipatelor, rostogolit de Klaus Iohannis, si evolutiile in avalansa, pe care mizeaza PNL, pentru a-si consolida o putere care galopeaza spre nelegitim si nepopular.         

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: