Furt si egoism in stratagema „candidat comun”

Da, TB a fost intotdeauna inteligent si carismatic. Intreband o doamna varstnica de ce l-a votat mereu pe Basescu, care a taiat salarii si pensii, si nu a votat PSD, care le-a restabilit si a fost singurul care le-a marit, periodic, raspunsul m-a deconcertat: “Nu stiu. Poate pentru ca avea mereu cuvintele la el, omul era magnetic, nu avea cum sa nu-ti placa sau sa nu-l votezi!”. “Ei, da, stiu, si Diavolul stie sa se faca placut!”, mi-a venit imediat pe limba replica. Apoi ne-am pus amandoi pe ras. Chestiunile astea care vin irepresibil din subconstient, sunt importante in politica deoarece domina imaginarul colectiv, castigarea acestuia din urma fiind hotaratoare in orice modelare politica.

Revenind la chestiunea dilemei “candidati comuni sau independenti?”, mie mi se pare ca ideea candidatilor comuni are doua mari limite, care din pacate continua sa ramana in zona de penumbra. Prima e ca partidul mare si traditional, care precum balta mare cu pescuit intensiv nu prea mai are peste, incearca sa prinda pestele din baltile mici si cu mult puiet, adica sa le”fure”, daca vrem, voturile partidelor mici si noi – care sunt si cele care aduc schimbarea – prin stratagema “candidatului unic”. A doua limita, in opinia mea, exprima egoismul partidului mare si traditional, pentru care doar el insusi conteaza, nelasand posibilitatea partidelor mici si noi sa se afirme independent, sa creasca politic si electoral de sine statator, prin a le incuraja sa-si probeze capacitatea si sa-si masoare sansele prin prezentarea de candidati proprii in alegerile locale. Fara un astfel de exercitiu, absolut obligatoriu regenerarii si perpetuarii, dreapta va imbatrani si se va prabusi, ca o dinastie fara mostenitori.

Sintetizand, “furtul” si “egoismul” din stratagema “candidatilor comuni” sunt doua mijloace ale aceluiasi scop, de “unipartinitate” a statului si administratiei de catre partidul mare si traditional de pe esichierul dreptei politice, care, evident, este PNL.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: