Eveniment al societatii civile: Conferinta FET, sustinuta de Adrian Nastase la Targu Mures
Tema rolului determinant al elitei politice si culturale in politica externa a Romaniei interbelice este extrem de importanta, sub aspectul invatarii prin evidentiere. Trebuie sa reinvatam lectia fortelor cumulative si transformatoare ale tarii, intre care nu trebuie sa existe rupturi sau bariere.
Relevarea conjugarii politicii si culturii – o conjugare specifica care joaca rolul unui factor exceptional de succes – consolideaza increderea in noua alternativa de inaintare, care trebuie sa fie gata sa ia locul alternativei vechi, stagnante sau reculante, cat si increderea in personalitatile apte sa o prefigureze si sa o implementeze.
Salut cu cordialitate astfel de conferinte itinerante. Il felicit pe fostul premier si ministru de externe Adrian Nastase, un distins intelectocrat si culturocrat, care s-a consacrat ca succesor stralucit al diplomatiei titulesciene, careia i-a dedicat Fundatia Europeana Titulescu.
Sub presedintia fondatorului Adrian Nastase, FET e un laborator de analize si solutii politice. Fundatia Titulescu a devenit o scoala geopolitica remarcabila, demna de renumele celui care a fost de mai multe ori ministru de externe al Romaniei (intre anii 1928 si 1936) si ales de doua ori presedinte al Ligii Natiunilor (1930 si 1931).
Audienta suitelor de conferinte ale profesorului universitar si presedintelui FET Adrian Nastase este cu atat mai mare cu cat ideile sale vin din interiorul si de pe pozitiile societatii civile, din care prodigiosul autor face in mod intim parte.
De peste 15 ani, fostul politician de stanga, persecutat de regimurile de dreapta, nu a mai indeplinit functii politice. El a desfasurat exclusiv activitati culturale, academice si de profesor universitar de drept international (in acest din urma gen de activitate a excelat Nicolae Titulescu, care a devenit un proscris al regimului carlist).
Dar aceste conferinte de impact lamuritor si configurator mai au o virtute. Ele fundamenteaza opiniile si alegerile politice ale locuitorilor cetatii, care au astfel ocazia sa le exprime intr-o mai buna cunostinta de cauza.
Conferinta FET despre elitele politice si culturale in politica externă a României interbelice a avut loc joi, la Palatul Culturii din Targu Mures.
This entry was posted on Vineri, 21 februarie 2020 at 12:33 and is filed under General. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or trackback from your own site.