Strategia electorala a unui candidat iepure: Bernie Sanders isi promoveaza vizibilitatea campaniei cu vectorul  „ingerintei” Moscovei, care ar încerca să-l “favorizeze” 

Bernie Sanders, câştigător în Nevada în campania pentru desemnarea candidatului democrat la alegerile prezidenţiale din SUA/ G4Media.ro

Alegerile prezidentiale americane din noiembrie atrag deopotriva atentia politica, electorala si publica a Lumii. Ele pot sugera pentru unii strategii si tactici. Altii pot afla in ele indicii de autenticitate sau falsitate.

La orice evaluare preliminara a scenei prezidentialelor din SUA se poate constata prezenta invocatiei, devenite de lemn, privind “ingerinta” electorala a Rusiei, de o parte sau alta a celor doua tabere, republicana sau democrata. Miracolul renasterii geopolitice globale a Rusiei a devenit un argument de imagine atat de puternic pentru SUA incat cele doua partide nu-si pot justifica victoriile sau infrangerile prin ele insele, ci doar prin lipirea de vectorul rus, care le furnizeaza vizibilitatea si “argumentele”. Inventarea “dusmanului” extern este o tactica tot atat de veche ca sistemul politic american. Ea are drept scop abaterea atentiei de la problemele interne si inchiderea politica si ideologica a granitelor in fata oricaror influente de reforme si sisteme competitive.

Ca si anul prezidentialelor din 2016, care l-au adus la Casa Alba pe Donald Trump, si cel din 2020, care potrivit analizelor politice si evenimentelor de campanie ii vor aduce presedintelui in exercitiu un al doilea manadat, este impregnat de propaganda electorala privind “ingerinta” in alegeri a Rusiei. Interesant si hilar totodata este ca de aceasta data de vectorul rus de vizibilitate se agata Bernie Sanders, candidatul preferat al democratilor.  Sanders a “denunţat” vineri “ingerinţa” rusească în campania prezidenţială americană, după informaţii apărute în Washington Post despre o susţinere a candidaturii sale de către Moscova. In disputa pe acapararea de imagine a vectorului “imixtionist” rus, nici republicanii nu au ramas mai prejos. Serviciile de informaţii americane, aflate in subordinea sefului Casei Albe, i-au pus acestuia la dispozitie afirmatii, asumate ca oficiale, ca Rusia s-ar amesteca in alegeri pentru a-i spori sansele realegerii. Kremlinul a reactionat cu promptitudine, declarand ca afirmatiile in cauza sunt false si alimentate de paranoia.

SUA: Bernie Sanders denunţă ingerinţa Moscovei, care ar încerca să-l favorizeze

Privindu-l pe Bernie Sanders, acesta merita o analiza mai adanca. Desi se afla inaintea celorlalti colegi de partid lansati in castigarea nominalizarii drept candidat la presedintie, detasandu-se in primul rand de Joe Biden, care si-a redus serios sansele in urma scandalului ucrainean de coruptie, Sanders este un candidat iepure. El nu va ajunge la Casa Alba. Doar ii va tine “companie” lui Trump, ca adversar de competitie, ca acesta sa nu concureze singur. In afara de afirmatia lui Hillary Clinton, care lucreaza in favoarea lui Donald Trump, potrivit careia “nimeni nu vrea sa lucreze cu Bernie Sanders”,  mai este si argumentul de varsta inaintata. Din acest motiv, Sanders este perceput in mentalul colectiv ca mai potrivit pentru simbolurile intelepciunii, cu barba si kippah, ale unui rabin la sinagoga, decat cu cele ale puterii, de presedinte la Casa Alba.  

De fapt, in sensul de autoexcludere si de candidat iepure lucreaza insasi aceasta noua nota distinctiva a campaniei electorale a lui Bernie Sanders. „Cinstit vorbind, puţin îmi pasă să ştiu dacă Putin mă vrea ca preşedinte. Mesajul meu către Putin este clar: rămâneţi deoparte de alegerile americane şi când voi fi preşedinte mă voi asigura de aceasta”, a reacţionat cu „vana” Bernie Sanders, într-un comunicat, la informatiile ca presedintele rus l-ar “prefera” si ca in acest sens se va “amesteca” in alegerile americane.  „În 2016, Rusia a utilizat propaganda pe internet pentru a semăna dezbinare în ţara noastră şi înţeleg că va reîncepe asta în 2020”, a mentionat el. Sanders confirma temerea subconstienta a leadershipului american, inchistat de peste doua secole in aceleasi baze globaliste, care nu mai sunt un motor, ci niste frane, fata de influentele de innoire si progres pe care le reprezinta reformele si adaptarile sistemului  politic ale Rusiei. Cand un leadership este legat de aceleasi vechi baze de establishment, cum este cel american, este de asteptat un bipartizanism in ceea ce priveste succesiunea sau auto-succesiunea la Casa Alba. Cele doua partide traditionale, republican si democrat, sunt cu atat mai sigure pe ele in mentinerea statu quo-ului si convenirea rotativei guvernamentale cu cat ele nu sunt concurate de partide noi si mici, purtatoare de alternative, cum se intampla in modernele sisteme politice europene, aflate intr-un continuu proces de perfectionare.      

http://www.ziare.com/international/alegeri-sua/victorie-importanta-pentru-bernie-sanders-care-e-cu-un-pas-mai-aproape-sa-fie-desemnat-candidatul-democratilor-la-alegerile-prezidentiale-din-sua-1598754

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2020/02/22/sua-bernie-sanders-denunta-ingerinta-moscovei-care-ar-incerca-sa-l-favorizeze–453479

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: