Trump va semna personal acordul cu talibanii: Candidatul electoral spera si risca, deopotriva

Afganistan: Trump susţine că va semna personal un eventual acord de pace cu talibanii

Anuntul de duminica al lui Donald Trump potrivit caruia va semna personal un acord de pace cu talibanii este incarcat de electoralismul campaniei sale pentru alegerile prezidentiale. Trump mizeaza pe confiscarea in beneficiul sau electoral a prestigiului international care este asteptat sa fie inregistrat de catre Statele  Unite prin acordul cu talibanii, dupa 18 ani de razboi de uzura in Afganistan.

Cert este ca SUA ar rasufla usurate sa nu mai inregistreze pierderi militare in Afganistan. Insa promisiunea americana privind retragerea trebuie luata cu prudenta. In spatele tonului manipulator al lui Trump despre presupusa “saturare” de razboi a talibanilor si pretinsa “intoarcere” acasa a soldatilor americani se  afla mai degraba dificultatea crescanda a Casei Albe de a  motiva cetatenilor SUA pierderile de vieti americane intr-un razboi infernal si lung.

“Îmi voi pune numele pe el”, a spus Trump, referindu-se la acord.A venit timpul să ne întoarcem acasă. Şi ei vor să se oprească”, a estimat Trump. „Cred că talibanii vor şi ei un acord. S-au săturat să se bată”, a mai presupus presedintele american. Totusi, pe langa sperantele sale militare si electorale, pe care le nutreste punandu-si semnatura de unilateralist pe acordul cu talibanii, Trump isi asuma si un risc, care ar putea sa-l coste alegerile. In fond, si el a retras semnatura SUA de pe multe documente internationale. Ca sa nu mai vorbim de volatilitatea semnaturii sale de pe preacordul cu nord-coreeni. Daca acestui esec din urma ii va face pereche cu un esec al acordului cu talibanii, Trump va aparea ca un fanfaron in alegerile din noiembrie.   

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: