Asediul activ al Unilateralismului asupra Constitutiei si Democratiei: Palpairile spiritului democratic din partidele traditionale vor redeveni o flacara vie?

Unilateralistul de la Cotroceni, acuzatii fara noima, de negare a misiunii democratice de contrapondere si echilibru a opozitiei: PSD continuă să se agaţe cu disperare de mecanismele puterii. Anul 2020 este decisiv

Presedintele Klaus Iohannis se apropie din ce in ce mai mult, probabil fara sa stie, de o situatie limita. El risca sa fie pus cu spatele la zid de catre un PSD si un PNL renascute si recooperative. Spiritele democratice ale unor fosti lideri vizionari si patrioti din cele doua partide traditionale nu s-au stins. Urmasii iliescianismului si bratienismului isi pot da mana pentru a pune capat asediului activ dus de catre fuhrerul Iohannis impotriva Constitutiei si Democratiei.

Cele doua tinte iohanniste imi apar acum foarte limpezi. Din pozitia de sef al statului, Iohannis este intolerant cu pluralismul si alternanta care nu au culoarea politica galbena sau nu accepta suprematia acesteia. El demonizeaza si persecuta, abuzand de institutiile statalitatii, tot ceea ce este diferit, fie ca se afla la guvernare sau in opozitie. In asaltul sau asupra Constitutiei si Democratiei, Iohannis duce mai departe linia autoritarista a lui Basescu, folosindu-se de cai troieni, care au fost strecurati in cele doua partide democratice traditionale, social-democrat si liberal.

Nu pot sa nu evoc prudential victoria obtinuta de Traian Basescu prin viclenie, care, precum aheii care au lancezit zece ani in fata Troiei si apoi au cucerit-o prin viclesug, a reusit dupa zece ani de mandat sa strapunga apararea traditionala a PNL, dar si sa infiltreze PSD. Pentru a aservi PSD, nu va fi nevoie ca Iohannis sa astepte sa-si incheie al doilea mandat. El se va folosi in mod decisiv de anul electoral 2020 pentru a-si introna unilateralismul.

Suprematia lui Iohannis va fi de fapt asupra Constitutiei si Democratiei. Un sir lung de atentate anticonstitutionale si antidemocratice nu lasa nicio indoiala in privinta intentiilor si finalitatii pe care acesta le urmareste. In afara de salvarea Democratiei, PSD si PNL au si propriile mize existentiale. Democratia celor doua partide traditionale  a fost distrusa in ultimii 15 ani de catre exclusivism si ahtiere, vizand incremenirea austeristilor si minimalistilor, de sorginte neoliberala si coloniala, la conducerea Romaniei. O perspectiva extrem de primejdioasa pentru natiunea romana. In jarul inca nestins al spiritului democratic traditional al celor doua partide s-ar putea frige Iohannis.

Oricate greseli interne ale PSD ar fi invocate, indiferent de catre cine, pentru pierderea de catre acesta a guvernarii, e clar ca in spatele acestora s-a aflat liderul unilateralist de la Cotroceni. Nu mai departe de ieri, presedintele Klaus Iohannis a dat o noua proba de intoleranta fata de opozitie, proferand acuzatii fara noima,  ca “PSD continuă să se agațe cu disperare de mecanismele puterii”. El neaga pana si misiunea democratica de contrapondere si echilibru a opozitiei! In acelasi timp, Klaus Iohannis este vinovat de criza PNL, aflat la a doua incercare de obtinere a investirii unui nou guvern, cu Catu premier desemnat, dupa caderea Cabinetului Orban. Partidele au propriile logici de supravietuire. Iohannis nu le-ar putea intelege decat in extremis, cand el insusi ar ajunge in pozitie cazuta. Daca palpairea spiritului democratic din PSD si PNL va redeveni o flacara vie, pentru salvarea democratiei si a existentei lor, si cele doua partide isi vor da mana, asa cum stabilizator si anticriza au mai facut-o, personajul politic Klaus Iohannis nu va mai avea niciun reper politic de sustinere si se va prabusi, cu toate cele 66% din voturile cu care, prin minciuna si viclenie, si-a obtinut al doilea mandat.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: