Zuckerman, laude cu ghiotura, dar ajutor ioc

Sursa Foto: Ambasada Statelor Unite la București

Ambasadorul SUA in Romania, Adrian Zuckerman, a iesit duminica in atentia publica, intr-un mediu perceptiv international extrem de nefavorabil la adresa tarii sale.

Statele Unite sunt vizate de lipsa de transparenta si de abundenta de suspiciuni legate de pandemia de coronavirus. Acuzatiile privesc in special originea si raspandirea virusului in cele doua epicentre succesive, China si Europa. In precedent acestea din urma au fost tintite ostil, economic, cu suprataxe vamale.  

Adrian Zuckerman a iesit la rampa cu un comunicat de presă. Motivul aparent a fost sa laude atitudinea partidelor care au votat rapid pentru învestirea guvernului Orban 2, in scopul apararii vietilor si bunastarii romanilor in fata pandemiei.

El i-a laudat nominal pe președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și șeful PSD, Marcel Ciolacu. Laudarea PSD a fost o premiera. Ramane sa-i vedem miza.

Zuckerman a invocat din nou ideile ca „Romania este pregatita de maretie” si ca “romanii nu au prieten mai bun decat SUA”, care ne vor ajuta in toate. Insa el nu a mentionat nimic concret in niciuna din cele doua idei.

Cel mai probabil, motivul real al comunicarii ambasadorului american a fost sa isi situeze agenda pe valul general de opinii si preocupari privind pandemia de coronavirus. Sa indeparteze astfel riscul ca imaginea SUA sa fie luata de furtuna unilateralismelor, starnita de presedintele Donald Trump. Ambasadorul Zuckerman a caracterizat pandemia ca avand o “magnitudine” globala. Obsesia e de a fi mereu in centru, niciodata la margine.

Semnalul diplomatic efectiv transmis de ambasador e ca SUA sa fie vazute ca implicate si afectate. Ca se regasesc in criza si ca nu fac o disonanta banuitoare, care s-o expuna distantarii. Mai altfel spus, Statele Unite forteaza sa ramana pe val. Dar nu oricum, ci tot in prima pozitie, diriguitoare. In ceea ce ne priveste, sa nu ne facem iluzii. Laude sterile cu ghiotura, dar ajutor, de care chiar avem nevoie, ioc.   

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: