Capcanele trilionului: Fals populism si supravietuire disperata. Aruncarea cu bani, de neimitat. Risc de decontare a crizei. Legile economiei de piata ori vor retrograda Globalismul, ori vor fi aruncate la cos

Donald Trump si Steven Mnuchin: Pachet de stimulare american de un trilion de dolari. / Foto: Profimedia Images

Judecand dupa fetele alungite ale preparatorilor pachetului de stimulare american de 1 trilion de dolari, treaba e groasa rau in SUA. Pachetul financiar, pus la bataie in numele luptei cu pandemia de coronavirus, propune un populism radical, fara precedent.

Vor fi efectuate plati directe in numerar pentru multi americani. Fiecare contribuabil ar urma să primească până la 1.200 de dolari, cuplurile căsătorite eligibile să primească până la 2.400 de dolari și câte 500 $ suplimentari pentru fiecare copil.

Pe un alt segment tinta, Guvernul SUA va furniza zeci si sute de miliarde de dolari ca garantii pentru credite care urmează să fie acordate transportatorilor aerieni de persoane, transportatorilor aerieni de marfă, companiilor mari si firmelor mici.

Victor Ponta: Vreau să văd măsurile pentru firmele româneşti/ Foto: Financial Intelligence

Acest neasteptat si, cred, desantat populism al SUA eclipseaza orice populism din istoria Natiunilor sau a Europei, pe care ideologii Globalismului nu s-au sfiit sa-l asocieze tipator cu extremismul. S-ar putea ca doar evreul cancelar (1933) si apoi fuhrer (1934-1945) Hitler sa-i fi depasit pe evreii din 2020 de la Casa Alba, in frunte cu presedintele-comandant Trump.

Analiza comparativa  a maririi salariilor si pensiilor romanilor, ultimele cu 40% in septembrie, arata ca “populismul” de care social-democratii au fost acuzati de liberali este o firimitura din ultrapopulismul american anuntat. Ca orice lucru care inainte de declin si disparitie ajunge la hipertrofierea maxima, cred ca populismul va parasi critica de serviciu.

Nu am vazut sau auzit de o asemenea mare de bani aruncata in masa contribuabililor. In opinia mea, este un fals populism. Mai degraba ascunde un gest disperat de supravietuire. Cred ca el pleaca de la ideea ca orice dolar tiparit, nemuncit si fara nicio acoperire fizica, aduce cel putin inca pe atat, dupa unele calcule chiar si cateva zeci de centi in plus, dar cu acoperire in munca, singura care produce valoare, si, deci, cu acoperire materiala.

Calin Popescu-Tariceanu: PSD, ALDE şi Pro România vor anunţa măsuri economice ce vor fi promovate în Parlament

Se mai spune ca fiecare dolar american in circulatie este aducator de influenta si de putere pentru SUA. Acest rationament a inspirat “mana invizibila” sa lege dolarul american de petrolul arab. Din intelegerea SUA cu Arabia Saudita, cine cumpara petrol trebuie sa-l cumpere cu dolari. Astfel, din obligatia de a cumpara mai intai marfa americana dolar pentru a cumpara apoi marfa araba petrol s-a nascut petrodolarul. El este unul din principalele flotoare ale finantelor si economiei SUA, mentinut in plutire de Pentagon, prin fortele sale din Orientul Mijlociu.

Se pare insa ca de aceasta data cei care se vor ineca in inundatia cu dolari vor fi superbogatii, marii capitalisti, marele capital. Oranduirea social-politica al caror nume il poarta de cateva sute de ani e mai aproape ca oricand de sfarsit. Legile economiei de piata nu sunt partinitoare. Cine le-a incalcat pe fata, cum a facut Comunismul, si invizibil, cum face Globalismul, nu ramane nesanctionat. Sanctiunea suprema e falimentul economiei. Legile economiei de piata sunt cele mai aspre si neiertatoare. Ele fie vor sanctiona Globalismul, fie vor fi aruncate la cosul de gunoi al istoriei.

Este pentru prima data cand Globalismul face un gest de ultrapopulism. O premiera e si ca el nu poate fi replicat. Contrar, Natiunile risca sa le fie decontata megacriza economica a Globalismului, pe care acesta a provocat-o prin declansarea pandemiei coronavirus. Am urmarit, la noi, reactiile celor cunoscuti drept occidentalisti “din gheare pana in copite”. Aceasta imagine caricaturizanta e sugerata anecdotic de mentalul colectiv, care identifica Globalismul cu un pradator nesatios, pentru care Natiunile au rol exclusiv trofic, de vanat, si jungla le este mediul international.

Ei au apasat iresponsabil la maxim pedala replicarii populismului excesiv neproductiv, consumist al SUA. Astfel ne vom slabi economia si statalitatea, provocandu-ne noi insine raul pe care Globalismul il vrea Natiunilor. Evreii sunt negustori. Au o obsesie pentru comertul cu bunurile altora. Drept cauze sunt riscurile mici si profiturile mari, comparativ cu cei care fac productie. Ei cumpara ieftin si revand scump. Din diferenta isi trag profitul. Diferenta mare, profit mare. Cand fac productie, o fac cu creierele, mainile si resursele altora. In ultimele doua cazuri de regula o fac pe teritoriile tarilor acestora, cu evaziune fiscala sau taxe foarte mici.     

Premierul Ludovic Orban, izolat din 13 martie la Vila Lac, va face luni al doilea test pentru coronavirus/ Foto: Captura TVR1

Insa intre comert si productie exista o mare deosebire privind marimea si orizontul riscului. Unei economii comerciale in care timp de cinci ani importul nu este compensat de export ii trebuie cam cinci ani sa se prabuseasca. Insa unei economii de productie care nu produce cateva luni ii trebuie doar cateva luni sa se naruie. Prin urmare a arunca cu bani publici in multimea contribuabililor, replicandu-i pe americani, este calea spre sinucidere economica si statala. Banii sa fie productivi.

Veniturile cetateanului si ale bugetului vin de la intreprinderile mici si mijlocii. IMM-urile trebuie ajutate, urmarind ca ponderea lor sa ajunga la 80% in economia nationala. Este modelul chinez, care ii micsoreaza semnificativ dependenta de globalism si globalizare si ii cresc imunitatea specifica la crizele din economia mondiala. Paradigma globalista a mediului de afaceri trebuie abandonata. Ea trebuie inlocuita cu paradigma nationala. Mediul de afaceri romanesc sa fie cu prioritate stimulativ si protectiv cu investitorii indigeni, nu cu cei straini. 

Victor Ponta a identificat exact cerinta economica majora a crizei coronavirus: sa se ia masuri pentru firmele romanesti. Calin Popescu-Tariceanu consoneaza cu aceasta nevoie strategica a crizei corona-economice a etapei. El a anuntat că PSD, ALDE şi Pro România vor initia, luni, un pachet de măsuri economice ce vor fi promovate în Parlament. Scopul lui este de a nu lasa economia românească sa se prabuseasca, pentru a nu lăsa întreprinderile mici şi mijlocii să dea faliment, pentru a menţine locurile de munca. In aceasta abordare salvatoare aflam calea, calauzele si tinta. Trebuie sa tinem aproape. Asa sa ne ajute Dumnezeu.

https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23738270-sua-pachet-stimulare-trilion-dolari-fed-coronavirus.htm

https://financialintelligence.ro/ponta-vreau-sa-vad-masurile-pentru-firmele-romanesti/

https://www.agerpres.ro/politica/2020/03/22/tariceanu-sustine-ca-psd-alde-si-pro-romania-vor-anunta-masuri-economice-ce-vor-fi-promovate-in-parlament–471631

https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23743258-ludovic-orban-izolat-din-13-martie-vila-lac-face-luni-doilea-test-pentru-coronavirus.htm

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: