Subconstientul genealogic colectiv: Dacia Rediviva!

Dacia, circa 100 e.n., înainte de cucerirea romană/https://ro.wikipedia.org/wiki/Dacia

Stima de sine e un motor care poate aduce valoare. Fara ea, ramai mereu marginal. Ba, ajungi sa-ti ceri si scuze ca existi. Lipsa ei tampeste, te face sa crezi ca nu esti bun de nimic. Pe aceasta tema, nu le-as da niciun dram de pita detractorilor si culpabilizatorilor Romaniei. Care au doar un tupeu incomensurabil. Prin contrast, prima lectie cu care marii maestri isi incep modelarea ucenicilor este sa le insufle incredere interna. Ca au inlauntrul lor o forta creatoare indestructibila si stralucitoare ca un diamant, pe care intr-o zi o vor scoate la lumina. Cum se aleg maestrii si ucenicii unii pe altii, pentru ca alegerile sunt de ambele parti, este o alta problema.   

Harta Antică a Europei şi Daciei HD Fundal – Romania Digitala Harti/ Google Sites

Din multe exemple despre valoare si evaluare, selectez doar doua, prin legatura lor cu politica si religia, cele doua macro-cadre formative determinante ale culturii individului, familiei si natiunii. Primul, statisticile au aratat ca cea mai mare rata de succes social o au copiii care provin din familii si culturi care le-au stimulat necontenit stima de sine, ca sunt cei mai buni, cei mai capabili, cei mai cei… Al doilea, am ascultat o declaratie a unei ambasadoare care se raporta din cand in cand la mediul de origine repetand laudativ “Asa suntem noi”. Am admirat diplomatia punerii in valoare, a unui etos al stimei de sine. Noi am facut o revolutie anticomunista cu niste idealuri inaltatoare. Cand si cum o evaluam? Ne-a adus capitalismul ceea ce ne promitea pana la daramarea comunismului? Este buna directia in care merge Romania? Ce corectii politice ar trebui sa aducem sistemului? Ce s-a intamplat cu elita critica si alternativele ei?  

Harta Europei/ Capital.ro

Cred ca trebuie sa incetam si sa ne mai privim denigrator achizitiile de pana in 1989. A fost perioada de cea mai mare incordare creativa a Natiunii Romane. Ea ne poate ajuta sa intelegem si un alt lucru: criteriul evaluarii sunt rezultatele. Faptele. Creatia. Noul. E ca la un savant, la care rolul evaluarii il joaca descoperirile sale. Ai descoperit antidotul la covid-19? Ai valoare! Ai aflat alternativa la globalism? Ai valoare! Stima de sine nu inseamna lauda de sine. Ca in exemplele cu manelele. Stima de sine inseamna increderea ca intr-o zi vei reusi. Ea este credinta, care este in primul rand interioara, deci modesta. Nu se exhiba, precum lauda gaunoasa. Perseverenta, care e piedestalul pe care se inalta performanta, operant aici e si exemplul marilor sportivi, porneste de la credinta ca vei atinge standardul propus. Si daca e cat un bob de mei, credinta prin perseverenta poate deveni cat un munte.

Sunt multe alte unghiuri de abordare si dezvoltare a temei. Am ales acest unghi specific pentru ca mi se pare ca se apropie momentul, post-pandemie, unei noi mari incordari creative nationale. Suntem un popor apt de creatie magnifica, desigur si de sacrificiu pe masura, cele doua sunt nedespartite, cum am dovedit in istoria noastra milenara, de daci liberi. Teama de aceasta origine slavita a facut, in urma cu cateva saptamani, sa se interzica unui cercetator istoric rus sa intre in Romania, deoarece avea dovezi istorice ca dacii se trageau din populatiile estice.

Papa Francisc binecuvantat de Patriarhul Bartolomeu: „Unicul lucru pe care îl dorește Biserica Catolică, și pe care eu, Episcop al Romei, îl doresc, este comuniunea deplină cu Bisericile Ortodoxe.”/ saccsiv.wordpress.com

Trebuie sa ne revalorizam istoria si sa ne reconectam la memoria marilor inaintasi. Pentru asta trebuie sa iesim din “civilizatia” occidentala a covidului si sa revenim in Est. Cunoastem drumul. Busola ne este subconstientul genealogic colectiv. De acolo am venit cu mii de ani in urma. Vestul european ne va urma. Este si sansa lui de vindecare. Nu am nicio indoiala ca asa se va intampla. L-am vazut pe papa Francisc renuntand, in 2020,  la titlul de vicar al lui Hristos, iar in 2014, cand a facut o vizita istorica la Istanbul, căzand la pieptul lui Bartolomeu si cerandu-i binecuvântarea, in numele “comuniunii depline” pe care, impreuna cu Biserica Catolica, o doreste cu Bisericile Ortodoxe. Vestul a savarsit multe greseli si nedreptati fata de Est, ale carui credinta si moralitate sunt “nereformate”. A venit timpul sa si le repare urmandu-l si totodata salvandu-se. Ne salvam doar impreuna.

Gripa fals numita „spaniola” (1918-1920) a pornit din Franta si ar fi fost adusa de soldatii americani in Europa/Digi24.ro

Gripa fals numita „chineza” (2019-?) a inceput in China si ar fi fost adusa in aceasta tara asiatica de soldatii americani participanti la jocurile militare internationale de la Wuhan/Mediafax.ro

Politia indiana, in lupta cu covid-19/DigiSport.ro

Epiemia coronavirus in Italia (si in toata Europa)/ Digi24.ro

Pandemia a ajuns, intr-un tarziu, si in SUA (ultima afectata)/ Libertatea.ro

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: