Determinismul pandemiei nu poate fi ignorat: Pentru niste ventilatoare medicale, nu merita sa riscam recurenta coronavirusilor, adusi din extraspatiu

Președintele SUA, Donald Trump l-a sunat la telefon, sambata, pe presedintele Klaus Iohannis, cu care a discutat despre pandemia de coronavirus si relatia transatlantica. Donald Trump și-a manifestat intenția de a trimite României ventilatoare medicale pentru dotarea spitalelor. Nu prea s-a inteles daca vor fi cadouri sau contra cost.

Trump si Iohannis/ Foto: MAE

Foarte probabil, ambasadorul american Adrian Zuckerman a sugerat apelul de peste ocean. El a fost si intermediarul urarilor (neobisnuite) ale lui Trump si Pompeo de Pastele crestinilor ortodocsi. Sa fie, oare, un indiciu ca se incearca fortarea reluarii timpurii a vechiului calendar al zborurilor intercontinentale? O revenire la stereotipurile circulatiei globaliste? Mai importante insa decat orice alte motive ale discutiei dintre cei doi sefi de stat sunt consecintele epidemice ale unor zboruri din extraspatiu.

Este cat se poate de clar, nimic nu va mai fi la fel dupa pandemie. Daca, acum, scapam, altadata, nu se stie. Obisnuintele comportamentale care au pus Lumea in grav pericol pandemic trebuie readaptate. Legea de replicare si raspandire a coronavirusilor este circulatia. In special cea venind din extraspatiul regional sau continental.

Virusii si bolile au grade diferite de agresivitate pentru fiintele umane, in raport de ariile lor geografice de provenienta. Ceea ce vine din extraspatiu poate fi extrem de vulnerabil pentru cei din intraspatiu. Pasapoartele aviatice sanitare pentru calatoriile de persoane si transporturile de marfuri vor deveni conditionalitati de circulatie in noua normalitate, dupa pandemie.

Coronavirus SUA: 2.494 morţi în 24 de ore, bilanţ zilnic în creştere/Foto: Brazil Photo Press / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Oferta lui Trump nu este oportuna si dintr-un alt punct de vedere. SUA sunt la ora actuala cel mai activ focar de coronavirus. El este stimulat, paradoxal, chiar de catre seful Casei Albe, care incurajeaza incalcarea regulilor sanitare, de distantare sociala. Cu 2.494 de morti de coronavirus in ultimele 24 de ore, bilantul zilnic american este din nou in crestere. Indemnurile lui Trump de saptamana trecuta “Eliberati!”, urmate de multe revolte, au avut rezonanta de “Atacati!” autoritatea, ordinea publica, regulile de izolare. Partea proasta a acestor evenimente pentru SUA lui Trump este ca Lumea le va pune la indexul epidemiologic pentru multa vreme de acum incolo. In ceea ce ne priveste, pentru niste ventilatoare medicale chiar nu merita sa riscam recurenta coronavirusilor, adusi din extraspatiul regional.

https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23924825-convorbire-telefonica-klaus-iohannis-donald-trump-presedintele-american-oferit-trimita-ventilatoare-pentru-spitalele-din-romania.htm         

https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23926328-coronavirus-sua-morti-26-aprilie.htm

https://www.vox.com/2020/4/17/21225134/trump-liberate-tweets-minnesota-virginia-michigan-coronavirus-fox-new

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: