Reintregirea Ideii Europene: Europa, de la Atlantic la Urali. Dezbinarea, sursa slabiciunilor europenilor

Geografia Europei

Multi vorbesc despre „criza” Uniunii Europene. In special, politicienii de la Londra, care din acest “motiv” au si scos UK din blocul comunitar. As nuanta, totusi, privind lucrurile si din alte doua planuri. Primul, ca Lumea toata este in criza, in care a fost adusa de catre Globalism. Sa nu uitam ca un seism mondial, ce-i drept de mai mica amploare, a fost provocat si de criza existentiala a Comunismului, din 1989-1991. Din acest punct de vedere, “criza UE” nu este, cred, una specifica si imputabila. Cel putin, nu intr-o mare masura. Este doar una rezultata din suprapunerea dintre o criza majora de import, globalista, si o inca neadaptare comunitara la aceasta. Neadaptarea interna este intarziata din diferite cauze (mai inainte de criza NATO, acum de coronacriza etc.).

In opinia mea, Uniunea Europeana este definitia Solidaritatii Europene. Este un giuvaer geopolitic. Nu putem sa dam pur si simplu cu piciorul acestei Solidaritati atat de muncite, cu costuri atat de mari si de indelungate. Nu e sanatos social si politic sa proiectam disproportionat o energie negativa asupra UE, care se poate dovedi destructiva. Ca adaptarile interne nu tin pasul cu schimbarile de mediu, in principal din cel extracomunitar, care este si principala restrictie pentru UE, mi se pare o cu totul alta problema, la o scara mult redusa. Cred ca vom incepe sa iesim din neadaptare dupa pandemie, care ofera si o astfel de oportunitate, dar orizontul de depasire este incert: reactiile ne sunt asteptate, pentru contrareactii. Din ritmul pas cu pas, pentru ca salturile nu mai sunt posibile, se poate pierde. De fapt, toti pierdem. Dar, unii mai mult, altii mai putin. Diferenta o face marimea pierderilor. Observ cum si criza pretului petrolului a schimbat un stereotip: in noul mediu, cand doi se cearta, al treilea pierde! Presupun ca nici vechea teorie ca inainte de a construi trebui sa demolezi, pentru a elibera locul, nu mai este intrutotul valabila. Edificarile trebuie facute in paralel, treptat si din interior, pentru a avea in permanenta institutii care sa functioneze. As compara procesul cu construirea unei case din interiorul unei case, pentru a nu ne expune intemperiilor vremurilor!

Al doilea plan din care privesc criza UE, si acesta e mai sensibil, pe cat este si de potentiator, priveste Solidaritatea Europeana in sensul cel mai cuprinzator, de la Atlantic la Urali. UE a fost o prima etapa, care a extins unitatea si solidaritatea Europei de la Europa de Vest la Europa Centrala si de Est. Dar pana la Muntii Urali, mai exista o parte semnificativa din Europa care nu face parte din Solidaritatea Europeana. În 1959, generalul Charles de Gaulle, preşedintele Frantei, a exprimat o viziune de exceptie, potrivit careia doar o Europă de la Atlantic la Urali va putea readuce Europa in fruntea civilizatiei globale, asa cum a fost in secolul XIX. Acum, putem adauga ca doar o Europa de la Atlantic la Urali poate opri decaderea civilizatiei, catre care au impins-o Nazismul, Comunismul si Globalismul.       

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: