SerbanFl, vedeti numai partea goala a paharului. Eu vad mai intai pamantul, pentru a o cita pe Aya. UE nu e perfecta. Insa imaginile cu unele neadaptari nu trebuie sa le aruncam la cos, ci sa le punem in albumul cu amintiri de familie. Provocarea actuala pentru UE este sa dea o a treia generatie de reformatori, dupa cele de fondatori si dezvoltatori.
Acum, este nevoie de recuplatori ai partilor europene dezbinate. Pe langa institutia integrarii, care probabil va cunoaste o defalcare pe intensitati si viteze diferite, este nevoie de noi institutii, pe care le-as nomina drept institutii ale „reintregirii” (ori ale „reangrenarii” sau „integralei” europene). Ma gandesc ca institutiile reintregirii ar putea capata chipurile unor formule ale asocierii. Inimitabile, specifice doar zonei de ruptura. De nerevendicat de nimeni altcineva. Ele ar putea da libertate comunitarilor de pe inelul doi sa se asocieze cu tarile europene dintre frontiera UE si Urali. Va fi si o posibilitate de a ne compensa ceea ce nu putem obtine in Vest cu castiguri din Est.
In acelasi timp, peste falia in discutie se vor putea tese de ambele parti, aflate de o parte si de alta, relatii „asociative”, care practic vor insemna repararea ei, adica „reintregirea” europeana. Iesirea din UE ar fi stricatoare, nu reparatoare. Relatia trebuie modificata si intarita, nu slabita sau rupta. Cu cei aflati la Est de noi, Est din care facem parte, putem realiza o asociere regionala sau subregionala. A Marii Negre, de pilda.
Ii am in vedere pe fratii ortodocsi slavi. Sa ne reamintim, cu literele slavone ne-am scris kazaniile si inscriptionat picturile sacre si tablorile cu sfintii, din toate bisericile romanesti. Dar si de reformele kiseleffiene si altele. Iar daca vom cobori si mai mult pe firul istoriei, vom afla lucruri absolut fabuloase, privind originea dacilor, care este estica, slava adica. Dar ma gandesc si la fratii islamici. Sa nu uitam de Turcia, prin venele careia curge si mult sange est-european, inclusiv romanesc. Locotenent-colonelul Kemal Mustafa, caruia i s-a datorat mareata victorie din batalia de la Çanakkale, Golful Anzac, din Campania Gallipoli (v. peninsula cu acelasi nume) a fost un tanar alb si cu ochi albastri.
Asa vad, din aceasta pasagera izolare epidemica, viitorul geopolitic si geoeconomic comun. Al nostru si al celor apropiati noua, din Estul si Vestul Europei. De aceea va indemn sa luati pensule si sa pictam impreuna! Sa ne jucam un pic, cum face Homo sapiens, devenind un Homo ludens, cand vrea sa-si exerseze creativitatea! Desigur, imaginea este dinamica, dar important pentru tabloul general european sunt increderea si sa fim uniti, acum si pentru totdeauna, orice s-ar intampla. Daca ma intrebati cum picturez ce am scris, va raspund, simplu!: in stanga o apa (A), in centru un cerc (E), in dreapta niste munti (U). De ce un cerc? Cred ca este figura geometrica perfecta, la care nu se poate adauga nimic si din care nu se poate lua nimic. Probabil ca acest lucru l-a inspirat si pe Creator cand a stilizat pamantul si capul omului sub forma unui cerc!
This entry was posted on Luni, 27 aprilie 2020 at 16:26 and is filed under General. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or trackback from your own site.