Mosteniri comune ale Estului: Bizantini, slavoni, daci

MiPo, interpretati tendentios chestiuni de istorie etnogenetica,  lingvistica, alfabetica si religioasa. Cheile pe care le utilizati sunt vadit politice, proamericana si antiruseasca. Nu este ceva surprinzator pentru un slujitor al Globalismului. Imi pare rau sa va provoc o crunta infirmare sau dezamagire. Dar, (1) popoarele au avut mai intai limbi vorbite si apoi scrise. Aceasta succesiune nu ofera niciun motiv de a le clasifica in “superioare” si “inferioare”, cum sugerati denigrator despre slavi. Doar Globalismul este esential rasist; prin aparitie si scop el este dusmanul Lumii. Al Natiunilor. Neamurile au avut acces relativ tarziu la comunicarea scrisa, in functie de inventarea, modificarea si adoptarea alfabetelor. Asa se explica de ce in lumea cancelariilor imperiale si a cultelor religioase se foloseau alfabetele si limbile de circulatie ale timpului, in speta greaca si latina, in etapa in discutie. Si crestinarea s-a folosit tot de aceste instrumente. In ce limba credeti ca a fost prima liturghie pe pamantul geto-dacilor, tinuta de Sf. Andrei (barbatie, indrazneala in greaca), apostol al lui Iisus Hristos si frate al apostolului Petru? Comunicau oare dacii simpli intre ei prin limba scrisa? Nu cumva prin limba orala, care se invata in familie si pe aceeasi cale se transmitea din generatie in generatie? Toate popoarele vechi au facut la fel.

(2) Daca aveti impresia ca un alfabet a fost pur etnic, fara nicio influenta sau preluare de la altii, ca ar exista o “puritate” si un “primat” din care sa decurga “superioritatea” sau caracterul de “popor ales”,  va mai aduc la cunostinta un alt fapt istoric, care va va provoca o alta deziluzie. Alfabetul ebraic decurge din cel fenician. El are legaturi “parintesti” sau “fratesti” cu hieroglifele egiptene, scrierea proto-sinaitică, alfabetul aramaic, alfabetul arab. (3) Daca mai suportati, cititi mai departe, daca nu, opriti-va. Aflati ca mama fratilor Chiril si Metodie a fost slava. Adica, cu sange rusesc. Cei doi cunoasteau limba vorbita slava din familie, fiind crescuti si educati intr-o zona bilingva, din care faceau parte si slavii din Macedonia. Astfel, Chiril si Metodie, pe numele laice de botez Constantin si Mihail, erau vorbitori de slavona, ca limba materna, si greaca, limba educatiei pe care au primit-o in universitati bizantine. Ei au ales sa faca misionariat crestin si un alfabet pentru slavi, pe cel chirilic, din motive de inrudire de sange cu slavii, care erau poporul si patria mamei lor. Ganditi-va, ar fi fost imposibil sa-si indeplineasca misiunea daca nu ar fi cunoscut in modul cel mai fidel limba slavona vorbita, asa cum numai limba materna o transmite. De aceea, cei doi crestinatori, care le-au tradus rusilor Sfanta Scriptura, sunt canonizati si recunoscuti in Rusia “Intocmai ca Apostolii”.

(4) Mai aflati domnia voastra, si rogu-va tineti-va bine!, limba slavona, care a avut o larga arie de raspandire (Marea Moravie – pe teritoriul Cehiei si al Slovaciei -, Bulgaria veche, Serbia, Croatia si Rusia veche), a fost adoptata ca limba de cultura si in Tarile Romane si Lituania, tari care, azi, sub influenta expansiunii miturilor occidentale, sunt percepute ca “neslave”. Deci, MiPo, lasati abureala cu pretinsele grecizare si deslavonizare in ceea ce ne priveste. Luati aminte, limba slava veche a fost, de iure si de facto, limba culturala si religioasa a romanilor. E vremea sa ne cautam radacinile in aceasta traditie originara, facuta pierduta de Globalism. Nu suntem singurii, la aceasta mostenire s-a intors reinviata Biserică Ortodoxă a Teritoriilor Cehiei (Moravia). Sa va mai spun ceva. O metoda imperiala romana de cucerire era infiltrarea religioasa, tintind o  inlocuire treptata, ca o mai degraba convertire a divinitatilor decat a credinciosilor. Acest lucru ni-l face, acum, Globalismul, prin felul cum ne batjocoreste religia si traditiile. (5) In sfarsit, trimiterile dezbinatoare pe care le-ati facut la bizantini, slavi si romani (vechii daci, cu origini slave) arata istoric cat de apropiate, chiar unite, ca religie ortodoxa, sunt aceste neamuri fratesti. In zadar va straduiti sa le prezentati ca indepartate, straine si ostile unele fata de altele.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: