NATO a mai murit putin. Un pas spre ETO?

Zece ţări europene „regretă” (un eufemism diplomatic pentru „condamna”) decizia SUA de a se retrage din Tratatul internaţional Cer Deschis

Retragerea SUA din Tratatul internaţional Cer Deschis (Open Skies), anuntata joi de Donald Trump si efectiva in sase luni, va face ca Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) sa mai moara putin. In acelasi timp, va fi inca un pas inainte pentru Organizatia Tratatului Europa (ETO).

Nu este in stilul lui Trump sa-si discute deciziile unilaterale privind tratate multilaterale. Dar daca ar fi facut-o in cazul Cer Deschis, ar fi aflat implicatiile asupra NATO si dintre NATO si Rusia. SUA devin o tara inchisa sau aproape total inchisa. Aceasta noua situatie are un impact deosebit in planul increderii reciproce din interiorul Aliantei.

Reuniune de urgenţă a NATO, vineri, după decizia SUA de a se retrage din tratatul internaţional Cer Deschis

Daca SUA renunta la Cer Deschis, raporturile sale cu NATO se complica. Orice tara aliata poate recurge la reciprocitate in relatiile cu SUA, in privinta inchiderii catre survolul teritoriului sau de către aeronave militare americane. Ideea politica in acest caz este de inchidere sau deschidere, indiferent de rolul avionului sau daca are sau nu arme la bord. Pe de alta parte, iesirea SUA din Cer Deschis va modifica semnificativ si relatiile dintre NATO si Rusia, in interesul securitatii reciproce. Este greu de anticipat care va fi continutul noilor relatii euro-ruse. Cert este ca SUA, care devin o tara inchisa militar, nu mai prezinta incredere, nu atat ca riscuri, ci ca disponibilitate si garantii de securitate. Miturile SUA privind „societatea deschisa” si „democratia liberala” sunt in prabusire babilonica. Pe ruinele lor troneaza Donald Trump, care a facut din Casa Alba un lacas al haitei globaliste, iar din SUA un loc de vanatoare de oameni. A se vedea preponderenta raidurilor teroriste impotriva albilor si a hartuirilor impotriva chinezilor si arabilor din Statele Unite.

Se inchide militar la observari si verificari internationale: Donald Trump a anunţat retragerea SUA din tratatul Cer Deschis

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: