Echilibrul global: China nu este contrabalansorul nuclear al SUA. Suprematia Globalismului poate fi echilibrata de Natiuni doar din mai multe azimuturi

China denunta substratul pretentiilor SUA privind discutii START „trilaterale”.

China nu sunt nici pe departe un contrabalansor nuclear al Statelor Unite, pentru a accepta invitatia Washingtonului ca Beijingul sa fie a treia parte, alaturi de Moscova, la discutiile START privind reducerea arsenalelor nucleare.

Conform SIPRI, SUA au 5.800 de ogive nucleare si Rusia 6.375, comparativ cu 320 pentru China, 290 pentru Franţa şi 215 pentru Marea Britanie. Potrivit acestei structuri statistice nucleare a celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU, China se situeaza, in mod vizibi, la foarte mare distanta de cele doua superputeri nucleare din perioada bipolarista, a razboiului rece. Pe aceasta baza, China a respins cu indreptatire, vineri, noua invitatie pe care SUA i-au adresat-o sa se alature discutiilor americano-ruse de la Viena privind prelungirea cu un Nou START, care vizeaza reducerea bilaterala a focoaselor nucleare. Tratatul expira in februarie 2021.

De abia dupa ce cele doua superputeri nucleare isi vor reduce arsenalele pana la nivelul Chinei, Beijingul ar putea deveni a treia parte – sau a cincea parte, incluzand Parisul si Londra – a unui START multilateral. Pana atunci, decalajul nuclear semnificativ al Chinei fata de SUA si Rusia nu o situeaza in clasa superioara de pericol major international, ci pe o pozitie consolidata, legitima si necesara de securitate nationala chineza. Aceasta abordare rationala de securitate a Chinei este cu atat mai motivata cu cat SUA efectueaza expeditii militare provocatoare in Marea Chinei de Sud si incearca sa se amestece in problemele interne chineze de securitate nationala, privind Taiwan si Hong Kong, care sunt parti integrante ale Natiunii Chineze. Nu in ultimul rand, temeiurile de securitate ale Natiunii Chineze au in vedere si faptul ca SUA vor sa faca din Pacificul de Vest, din apropierea coastelor maritime ale Chinei, un inadmisibil “spatiu vital” al suprematiei Globalismului. Noul concept rasist de “spatiu vital” este extins de SUA, doctrinar si declarat, la intreaga Lume, tintind toate Natiunile, potrivit ideologiei americane de “leadership mondial”, de rasa “aleasa” si “suprematista”, “unica” si “indispensabila”.  Suprematia Globalismului poate fi echilibrata de Natiuni doar din mai multe azimuturi, ca o reactie multilaterala la un pericol unilateral. Aceasta reactie legitima a Natiunilor tinde sa capete tot mai multa consistenta teoretica, politica si diplomatica, pe baza dreptului international.        

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: